Izraelis ir Lenkija pagerbė Holokausto aukų atminimą

  • Teksto dydis:

Izraeliečiai visoje šalyje ketvirtadienį, kaip ir kiekvienais metais, dviem tylos minutėmis paminėjo 6 mln. Holokausto aukų žydų.

10 val. (ir Lietuvos laiku) pasigirdus sirenai, automobilininkai išlipo iš savo mašinų, moksleiviai mokyklose atsistojo. Izraeliečiai ramiai stovėjo prie parduotuvių ir biurų, daugelis – nuleidę galvas.

Per trečiadienį vakare įvykusią ceremoniją Jeruzalės Holokausto memoriale ir tyrimų centre „Yad Vashem“ premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) kalbėjo apie žmogžudišką nacių agresiją, kuriai nepakankamai priešinosi Vakarų galios, ir palygino tai su Iranu.

„Ir šiandien yra ekstremistinis režimas, kuris grasina mums, grasina viso pasaulio taikai, – turėdamas omenyje Iraną sakė B. Netanyahu. – Tas režimas atvirai skelbia, kad ketina sunaikinti mus, žydų valstybę.“

Scanpix nuotr.

Holokaustą išgyvenę žmonės per trečiadienio ceremoniją uždegė šešis deglus šešiems milijonams žydų, kuriuos per Antrąjį pasaulinį karą išžudė naciai.

Vainiko padėjimo ceremonijoje prie „Yad Vashem“ dalyvavo garbūs asmenys, Holokaustą išgyvenę žmonės ir delegacijos iš viso Izraelio.

Praėjus valandai po sirenos visuomenės nariai prie „Yad Vashem“ ir Izraelio parlamente turėjo skaityti Holokausto aukų vardus.

Prisidėjo ir lenkai

Izraelio ir Lenkijos prezidentai prisidėjo prie tūkstančių jaunų izraeliečių ir žydų iš kitų pasaulio vietų, dalyvaujančių žygyje Holokausto aukoms atminti tarp buvusių nacių mirties stovyklų Aušvico ir Birkenau.

Lyderiai šiame metiniame „Gyvųjų žygyje“ dalyvauja abiem šalims bandant užglaistyti nesutarimus, kilusius Lenkijai anksčiau šiais metais priėmus prieštaringai vertinamą Holokausto įstatymą, kuriuo buvo siekiama apsaugoti šalies įvaizdį užsienyje.

Lenkijos prezidentas Andrzej Duda/ Scanpix nuotr.

Įstatymas numato baudas ar iki trejų metų laisvės atėmimą asmenims, viešai skelbiantiems, kad Lenkijos valstybė arba tauta yra kalta dėl nacių nusikaltimų, arba vartojantiems formuluotę „Lenkijos mirties stovyklos“.

Tačiau Izraelis reiškė susirūpinimą, kad įstatymas, susijęs su nacių Vokietijos vykdytu žydų naikinimu okupuotoje Lenkijoje, gali pasitarnauti neigiant atskirų lenkų dalyvavimą Holokauste ir perrašant Holokausto istoriją.

Lenkija tvirtina, kad paprasčiausiai siekia apginti istorinę tiesą.

Prieš ketvirtadienio žygį tūkstančiai jaunuolių, kurių daugelis buvo apsigaubę Izraelio vėliavomis, apsilankė Aušvice, taip pat ir prie jo mirties sienos, kur vokiečiai žudė savo kalinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ne rusai lietuvius į Sibirą trėmė, o žydijos atstovai.

Anonimas

Anonimas portretas
NE NACIAI ZUDE-- LIETUVISKIEJI FASISTAI IR ISTORIJA TO NEUZMIRS
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių