Izraelyje atidengtas Sh. Pereso antkapis

  • Teksto dydis:

Izraelyje penktadienį buvo atidengtas praėjusį mėnesį mirusiam buvusiam šalies prezidentui ir Nobelio taikos premijos laureatui Shimonui Peresui (Šimonui Peresui) pagerbti antkapis.

Iškilmingoje ceremonijoje nacionalinėse kapinėse ant Theodoro Herzlio (Teodoro Herclio) kalvos dalyvavo ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahu) ir prezidentas Reuvenas Rivlinas; ji vyko pagal žydų tradicijas, praėjus 30 dienų po velionio mirties.

S.Peresas mirė rugsėjo 28 dieną ir buvo palaidotas po dviejų dienų. Jo laidotuvėse dalyvavo daugybė pasaulio lyderių, tarp jų JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ir palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas (Mahmudas Abasas).

Tarp daugybės ant antkapio iškaltų citatų ir epitafijų yra velioniui Nobelio taikos premijos laureatui skirta eilutė iš Senojo Testamento Izaijo knygos.

„Jis teis tautas ir sudraus daugelį tautų. Jie perkals savo kardus į noragus ir ietis į pjautuvus. Tautos nebekariaus tarpusavyje ir nebesimokys kariauti“, – skelbia žodžiai ant antkapio.

Šalia antkapio pastatyta lentelė su S.Pereso, kuris buvo laikomas paskutiniu iš žydų valstybės įkūrėjų, biografija ir gyvenimo pasiekimais.

„Valstybės veikėjas, literatūros, poezijos ir meno mylėtojas, Nobelio taikos premijos laureatas, vizijos ir veiksmo žmogus“, – rašoma lentelėje anglų ir hebrajų kalbomis.

Per septynis dešimtmečius trukusią savo karjerą S.Peresas užėmė beveik visus svarbiausius šalies postus, dukart buvo Izraelio ministras pirmininkas ir nuo 2007 iki 2014 metų jo prezidentas.

1994 metais S.Peresas kartu su velioniu premjeru Yitzahku Rabinu (Icchaku Rabinu) ir palestiniečių lyderiu Yasseru Arafatu (Jasiru Arafatu) pelnė Nobelio taikos premiją už savo vaidmenį derybose dėl Oslo taikos susitarimų su palestiniečiais.

S.Peresas taip pat buvo Izraelio branduolinių ginklų kūrimo programos iniciatorius. Izraelis laikomas vienintele Artimųjų Rytų valstybe, turinčia branduolinį ginklą, nors pati šalis niekada nėra to pripažinusi.

B.Netanyaju yra pažadėjęs S.Pereso garbei pavadinti Izraelio branduolinį reaktorių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių