Izraelis svarstys mirties bausmės palestiniečių „teroristams“ įstatymo pataisą

  • Teksto dydis:

Izraelio parlamentas kitą savaitę vėl nagrinės įstatymo pataisą, kuri supaprastins mirties bausmės skyrimo procedūrą palestiniečių kovotojams, antradienį pranešė gynybos ministras Avigdoras Liebermanas (Avigdoras Lybermanas), žadėdamas, kad toks įstatymas bus priimtas.

„Po daugiau nei trejų atkaklios kovos metų mirties bausmės teroristams įstatymas pagaliau kitą trečiadienį (lapkričio 14 dieną) bus pateiktas įstatymų komitetui, o tada pirmą kartą nagrinėjamas Kneseto plenume“, – parašė A. Liebermanas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Mes nenusileisime ir nesustosime, kol ši misija nebus užbaigta“, – pridūrė jis.

Ši įstatymo pataisa, dėl kurios preliminarus balsavimas parlamente vyko sausio mėnesį, supaprastins mirties bausmės skyrimo procedūrą už teroristinius nusikaltimus nuteistiems palestiniečiams, teisiamiems karo teismuose okupuotame Vakarų Krante.

Pagal dabar galiojantį įstatymą, mirties bausmės skyrimui karo teisme turi vieningai pritarti trijų teisėjų kolegija.

Pagal naująjį projektą, kurį remia A. Liebermano nacionalistinė partija „Yisrael Beitenu“, mirties bausmės nuosprendžiui paskelbti užteks teisėjų kolegijos daugumos, o ne vienbalsio pritarimo.

Paskutinį kartą mirties bausmė Izraelyje buvo įvykdyta 1962 metais, kai buvo pakartas nacių karo nusikaltėlis Adolfas Eichmannas (Adolfas Eichmanas).

Izraelis mirties bausmę civiliniuose teismuose panaikino 1954 metais, nors teoriškai ji gali būti skiriama už karo nusikaltimus, nusikaltimus žmoniškumui, genocidą, išdavystę ir nusikaltimus prieš žydų tautą.

Ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) taip pat yra išreiškęs savo paramą mirties bausmės skyrimui tam tikrais atvejais.

Tačiau vienas aukštas pareigas užimantis B. Netanyahu partijos narys antradienį pranešė, kad prieštaraus įstatymo pataisai, nes jai nepritaria Izraelio saugumo tarnybų vadovai.

„Aš nepritarsiu mirties bausmės įvedimui, kol nebus rimtų diskusijų ir (atitinkamo) sprendimo vyriausybėje bei saugumo kabinete“, – parašė energetikos ministras Yuvalis Steinitzas (Juvalis Šteinicas) socialiniame tinkle „Twitter“.

„Remiantis Izraelio gynybos pajėgomis, (vidaus saugumo tarnyba) „Shin Bet“ ir visais saugumo tarnybų vadovais, mirties bausmė ne tik nepadės kovoti su terorizmu, bet padarys daug žalos“, – pridūrė jis.

Mirties bausmės „teroristams“ įstatymas buvo vienas iš A. Liebermano pažadų 2015 metų rinkimuose. Vyriausybės parama šiam įstatymui buvo viena iš sąlygų, su kuria „Yisrael Beitenu“ sutiko jungtis prie B. Netanyahu vadovaujamos koalicijos.

Artimiausiais mėnesiais turėtų būti paskelbti nauji parlamento rinkimai, todėl politikai jau imasi savo rinkimų kampanijos retorikos.

Palestiniečių vyriausybė antradienį pareiškė, kad šis įstatymo projektas yra „viešas kvietimas žudymui, egzekucijoms ir mūsų palestiniečių tautos žudynėms“.

„Tai akivaizdus tarptautinės ir humanitarinės teisės įstatymų pažeidimas“, – sakoma palesitniečių vyriausybės pareiškime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Chm: "Izraelio parlamentas kitą savaitę vėl nagrinės įstatymo pataisą, kuri supaprastins mirties bausmės skyrimo procedūrą palestiniečių kovotojams" - o jie palestiniečius ne vietoje sušaudo?.. :s
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių