Izraelis sutvirtins ryšius su NATO

  • Teksto dydis:

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) trečiadienį paskelbė, kad žydų valstybė užmegs glaudesnius ryšius su 28 nares turinčiu NATO kariniu aljansu, atidarydamas savo nuolatinę atstovybę prie jo būstinės Briuselyje.

„Izraelis priims kvietimą ir atidarys biurą artimiausioje ateityje“, – B.Netanyahu sakė vyriausybės posėdžio pradžioje.

„Pasaulio šalys nori su mumis bendradarbiauti dėl mūsų ryžtingos kovos su teroru, mūsų technologijų išmanymo, mūsų žvalgybos tinklo ir kitų dalykų“, – premjero žodžius citavo jo biuras.

NATO antradienį paskelbė sutikusi, kad „prie NATO būstinės būtų įkurta oficiali Izraelio atstovybė“, kuriai vadovautų žydų valstybės pasiuntinys prie ES.

Vienas Izraelio ekspertas sakė naujienų agentūrai AFP, kad šis žingsnis yra kitų Aljanso narių spaudimo Turkijai rezultatas. Ankara, įstojusi į NATO 1952 metais, buvo raginama atšaukti savo veto glaudesniems Aljanso ryšiams su jos buvusiu sąjungininku.

„Tai Turkijos pasitikėjimo Izraeliu stiprinimo priemonė“, – sakė NATO ir Izraelio ryšių ekspertas Tommy Steineris (Tomis Šteineris), dirbantis netoli Tel Avivo įsikūrusiame Politikos ir strategijos institute.

„Nuo naujos (NATO) partnerystės politikos įvedimo 2014 metais Izraelis buvo oficialiai pakviestas, – nurodė jis. – Tačiau Izraelis to niekada nepadarė, nes Turkija vetavo tokį žingsnį.“

Turkija buvo svarbi Izraelio regioninė sąjungininkė, bet abi šalys nutraukė ryšius 2010 metais, kai Izraelio komandosai šturmavo turkų pagalbos laivą „Mavi Marmara“, plaukusį į žydų valstybės blokuojamą Gazos Ruožą. Per tą incidentą žuvo 10 turkų aktyvistų.

Po kelerius metus trukusio svaidymosi kaltinimais ir skambiais pareiškimais, abi šalys gruodį surengs slaptas derybas dėl suartėjimo, o kitas šio proceso etapas įvyko vasarį Ženevoje.

„Po „Mavi Marmara“ incidento Turkija užblokavo (NATO lygmeniu) viską, kas susiję su Izraeliu, – vienas Briuselyje dirbantis diplomatas sakė AFP. – Siekdama išvengti diskriminacijos (NATO) dėl to neatidarė jokios kitos užsienio misijos.“

„Praėjus penkeriems metams turkai atšaukė savo prieštaravimus“, uždegdami žalią šviesą įkurti Izraelio ir kitų šalių atstovybes, aiškino diplomatas.

Pasak T.Steinerio, geografiškai ir politiškai nevienalytė NATO nepakvies Izraelio oficialiai įstoti į kolektyvinės gynybos bloką.

„Izraelis nebus visavertis narys; tai neįtraukta į jokius planus, – aiškino ekspertas. – Izraelis bus oficialiai akredituotas prie NATO; jis turės nuolatinę atstovybę NATO būstinėje kaip partneris.“

Izraelis jau dabar dalyvauja karinėse pratybose su NATO narėmis, išskyrus Turkiją – ypač su Jungtinėmis Valstijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių