Izraelis skelbia gavęs Irano branduolinių ginklų programą įrodančių dokumentų

  • Teksto dydis:

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pirmadienį paskelbė gavęs „pusę tonos“ slaptų Irano dokumentų, įrodančių, kad šalis anksčiau vykdė branduolinių ginklų programą.

Baltiesiems rūmams tebesvarstant, ar pasitraukti iš istorinės Irano branduolinės sutarties, kuriai Izraelis priešinasi, B. Netanyahu pareiškė turintis „įrodymų“ apie slaptą Teherano branduolinių ginklų programą.

Izraelio premjeras ne kartą ragino pakeisti arba nutraukti susitarimą tarp jo šalies pagrindinio priešo Irano ir galingųjų pasaulio šalių. Pirmadienį jis surengė skaidrių pristatymą apie tariamą Teherano branduolinę veiklą. Šis pristatymas buvo transliuojamas gyvai per Izraelio televiziją.

B. Netanyahu sakė, kad jo turimi dokumentai rodo, jog Iranas melavo apie savo branduolines ambicijas prieš pasirašydamas 2015-ųjų susitarimą.

Iranas neigia, kad kada nors siekė pasigaminti branduolinių ginklų.

Izraelio ministras pirmininkas pirmadienio vakarą pareiškė, kad Izraelis neseniai gavo 55 tūkst. dokumentų ir 183 kompaktinius diskus su informacija iš Irano „branduolinių archyvų“. Premjeras pavadino tai „didžiu žvalgybos pasiekimu“.

Anglų kalba vykusiame pristatyme B. Netanyahu tvirtino, jog toje medžiagoje yra daugybė įrodymų, kad Iranas pagal savo programą „Project Amad“ siekė sukurti branduolinį ginklą.

2015-aisiais JAV ir kelios kitos šalys su Iranu susitarė nutraukti 12 metų trukusią priešpriešą dėl Teherano branduolinės programos. Tuomet baimintasi, kad Iranas artėja prie galimybių pasigaminti branduolinį ginklą užsitikrinimo.

Iranas sutiko įšaldyti savo branduolinę programą mainais į tarptautinių sankcijų atšaukimą.

JAV vadovui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) šį susitarimą kritikuojant kaip nepakankamą, Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija – trys jį pasirašiusios Europos šalys – siekia, kad JAV prezidentas savo nuomonę pakeistų.

Iranas neigia pareiškimus

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas (Mohamadas Džavadas Zarifas) pirmadienį atmetė naujus Izraelio premjero kaltinimus, kad Teheranas slapta vykdė branduolinių ginklų kūrimo programą.

M. J. Zarifas savo „Twitter“ žinutėje parašė, kad JAV prezidentas „puolė iš naujo žarstyti senus kaltinimus, jau išnagrinėtus TATANA (Tarptautinės atominės energetikos agentūros), kad „panaikintų“ susitarimą“.

„Kaip patogu: laiko atžvilgiu koordinuotas numanomų žvalgybos duomenų paviešinimas, atliktas apie vilką šūkavusio berniuko, likus vos kelioms dienoms iki gegužės 12-osios“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje B. Netanyahu ir D. Trumpo nustatytą terminą, iki kada jie turi apsispręsti, ar JAV pasitrauks iš tarptautinio susitarimo dėl Irano branduolinės programos, ar toliau jo laikysis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Zydu politika: Patys musa, patys rekia kad musa. SLYKSTYNES. Tiesa, o kaip ten su Izraelio branduoliniu ginklu. Iranas PRIVALO nusluoti Izraeli nuo zemes pavirsiaus nes Izraelis SLAPTA APSIGINKLAVO su Amerikos pagalba masinio naikinimo ginklu. Cia jums ne megintuveliu su miltais mosuoti UNO po to ispjauti milijona irakieciu. Ar teatras su Skripaliais Solsberyje, ar cirkai su taip vad cheminem atakomis Sirijos Dumoje. ISGAMOS is Amerikos, D.Britanijos, Prancuzijos privalo BUTI NUBAUSTI. Kiek dar apgaudines pasauli sitie supisti DEMOKRATAI, o IZRAELIS ipatingai. Visur kur liejasi kraujas - prikise nagus ZYDAI.

kodel

kodel portretas
hitleris naikino ypac zydus? o todel kad ju isitikinimu jie yra isrinktoji tauta valdyti visus kuriuos vadina paniekinamai gojais tai rabinu skiepijama ideologija panasi i hitlerio ir jie protingi ateiviai is kitu planetu tapo konkurentais o siandien su jav pagalba aiskus ju tikslas isnaikinti ju mastymu nepilnavertes azijos tautas o europiecius pajungti savo vergovei kas jau ryskeja is briuselio veiksmu kur nevisi lygus nes yra /lygesniu/....tik siandien jiems itampa sudaro ne tiek iranas kiek kinai nes kol buvo visa azija /prasukuota/ tik kinai nuo amziu liko nepaliesti ir tai daro pagarba siai darbsciai tautai kolkas priklausanciai ne tokiu agresyviu /imperiju/ klasei nes pagal issivystimo lygi ir zmoniu skaiciu ji greit pirmaus taip kad zydeliai ruseliai ir jankiai nekelkit itampos nes tuo geruoju nesibaigs jusu sus,,,,/politika/.......

...

... portretas
'BUVO' įrodymai apie Irako masinio naikinimo ginklus, dabar 'YRA' dokumentai apie Irano branduolinius ginklus. O kaip su Izraelio branduoline ginkluote?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių