Izraelis: reidas prieš turkų laivą buvo teisėtas

Izraelio premjeras tikino, kad reidas Gazoje gegužę, kurio metu žuvo devyni žmonės, buvo vykdomas laikantis tarptautinės teisės.

Pirmadienį Benjaminas Netanyahu, Izraelio ministras pirmininkas, tai sakė valstybinei komisijai, tiriančiai incidento aplinkybes.

Tačiau Izraelio tyrimo objektyvumu dažnai suabejojama, todėl netrukus analizę pradės ir Jungtinių Tautų sudaryta grupė.

Valstybinė komisija tyrė gegužę Izraelio įvykdytą reidą prieš pagalbą Gazai gabenusį laivą.  

Jo metu žuvo devyni turkai. Tarptautinė bendruomenė po incidento skubėjo ne tik raginti Izraelį nutraukti Gazos blokadą, bet ir sudaryti incidentą tirsiančią komisiją.

Premjeras buvo pirmasis iš trijų aukščiausiųjų pareigūnų, liudijusių komisijai. Antradienį bus apklausiamas gynybos ministras, o trečiadienį – ginkluotųjų pajėgų vadas.

Anot Izraelio premjero atstovo spaudai, ministras pirmininkas savo liudijime aiškiai išdėstė Izraelio poziciją; jis kalbėjo apie faktą, kad iki gegužės 31-osios Izraelio vyriausybė žengė daugybę diplomatinių žingsnių, kad būtų išvengta susidūrimo jūroje.

Esą gabenusiems pagalbą buvo siūloma krovinį plukdyti į kitus uostus, iš kur būtų pervežtas į Gazą, o šaudyti pradėta tik tada, kai pirmi puolė buvusieji laive.

Pastarieji tikina priešingai: Izraelio kariuomenė puolė pirma.

Kai B. Netanyahu buvo paklaustas, ar svarstė karinių veiksmų alternatyvas. Premjeras panoro į klausimą atsakyti už uždarų durų, po viešo posėdžio.

Sakydamas, kad tarptautinė teisė vykdant reidą nebuvo pažeista, premjeras taip pat tvirtino, jog Gazos jūrinė blokada gyvybiškai svarbi Izraeliui, kad laivais nebūtų gabenami ginklai „Hamas“ grupuotei, kuri yra prisiekusi sunaikinti žydų valstybę.

Komisija įgaliota tirti jūrų blokados teisėtumą ir priemones, kuriomis ji įgyvendinama. Tačiau negali analizuoti sprendimų priėmimo proceso, lėmusio, kad buvo imtasi būtent tokios operacijos, negali apklausti ir laivo šturme dalyvavusių karių.

Antradienį darbą pradės ir Jungtinių Tautų tyrimo grupė. Į ją įtraukti Izraelio ir Turkijos atstovai. Izraelio sudarytos komisijos objektyvumu neretai abejojama.

Jos nariai – izraeliečiai, du tarptautiniai stebėtojai pakviesti tik pasigirdus dvejonėms dėl būsimų išvadų šališkumo. Be to, jie neturi balso teisės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių