Izraelis perspėja Prancūziją nedaryti didžiulės klaidos – nepripažinti Palestinos

  • Teksto dydis:

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) sekmadienį perspėjo Prancūziją, kad jos parlamentas padarytų „didžiulę klaidą“, jeigu pripažintų Palestinos valstybę per balsavimą gruodžio 2 dieną.

„Ar jie neturi ką geriau veikti tuo metu, kai Artimuosiuose Rytuose žmonėms nupjaunamos galvos, įskaitant vieną Prancūzijos pilietį?“ – premjeras sakė žurnalistams Jeruzalėje, turėdamas omenyje turistą Herve Gourdelį (Ervė Gurdelį), kuris buvo sučiuptas džihadistų Alžyre ir rugsėjį nužudytas.

„Jeigu Palestinos valstybę pripažintų Prancūzija, tai būtų didžiulė klaida“, – pabrėžė B.Netanyahu.

„Izraelio Valstybė yra žydų tėvynė – vienintelė mūsų turima valstybė, o palestiniečiai, reikalaujantys (savo) valstybės, nenori pripažinti žydų teisės turėti valstybę“, – B.Netanyahu sakė Izraelyje didėjančios iš Prancūzijos atvykusių žydų bendruomenės nariams.

Šiuos komentarus jis išsakė praėjus kelioms valandoms po to, kai B.Netanyahu ministrų kabinetas 14 balsų prieš šešis priėmė prieštaringai vertinamą pasiūlymą įstatymuose įtvirtinti formuluotę, kad Izraelis yra „žydų nacionalinė tėvynė“.

Prancūzija planuoja surengti neįpareigojantį, bet labai simbolišką balsavimą po to, kai atitinkamas rezoliucijas priėmė Didžiosios Britanijos ir Ispanijos parlamentą, o Švedijos vyriausybė oficialiai pripažino Palestiną.

Švedijos sprendimas sukėlė įtūžį Izraeliui, kuris atsakydamas atšaukė savo ambasadorių iš Stokholmo.

Prancūzijoje pateiktame pasiūlymo projekte „Prancūzijos vyriausybė kviečiama panaudoti Palestinos vyriausybės pripažinimą kaip įrankį, kuris suteiktų (galimybę) galutinai išspręsti šį konfliktą“.

Europos lyderiai pastaruoju metu rodė ženklus, kad jų kantrybė senka dėl Izraelio tęsiamų žydų nausėdijų statybų palestiniečių žemėse.

Kritika tapo dar labiau sutelkta po praeitą vasarą 50 dienų trukusios Izraelio armijos operacijos Gazos Ruože, per kurią žuvo apie 2,2 tūkst. palestiniečių ir dešimtys izraeliečių.

Spalio 13 dieną Didžiosios Britanijos įstatymų leidėjai priėmė panašią rezoliuciją, kurioje šalies vyriausybė raginama „pripažinti Palestinos valstybę kartu su Izraelio valstybe, prisidedant prie derybomis pasiekto dviejų valstybių sprendinio užtikrinimo“.

Izraelis perspėjo, kad Britanijos rezoliucija, kuri buvo priimta didžiule dauguma, tačiau taip pat yra neįpareigojanti, gali sukelti pavojų taikos perspektyvoms.

Švedija žengė dar toliau, spalio 30-ąją paskelbusi, kad oficialiai pripažįsta Palestinos valstybę, nors tą žingsnį griežtai kritikavo Izraelis ir Jungtinės Valstijos.

Palestinos savivalda teigia, kad iki šiol Palestinos valstybę yra pripažinusios 135 šalys, nors šis skaičius yra ginčijamas, o kai kurių naujųjų Europos Sąjungos (ES) narių diplomatinė pozicija siejama su sprendimais, paveldėtais iš Sovietų Sąjungos.

Prancūzija buvo viena iš 14 ES šalių, 2012 metų lapkritį balsavusi už sprendimą Palestinai suteikti stebėtojos statusą Jungtinėse Tautose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių