Izraelis paskelbė „visuotinį karą“

Izraelio ir „Hamas“ karas dabar yra „visuotinis“, pirmadienį parlamentui sakė Izraelio gynybos ministras Ehudas Barakas.

„Neturime nieko prieš Gazos žmones, tačiau tai yra visuotinis karas prieš „Hamas“ ir jos struktūras. Santūrumas, kurį anksčiau demonstravome, yra mūsų jėgų šaltinis, kai atėjo laikas kovoti“, – E.Baraką cituoja CNN.

Izraelio oro pajėgos pirmadienį atakavo Gazos ruože „Hamas“ kontroliuojamą vidaus reikalų ministeriją ir Islamo universitetą, pranešė Lietuvos nacionalinis transliuotojas.
Izraelio armija, „Hamas“ duomenimis, per oro antskrydį Islamo universiteto teritorijoje sugriovė pastatą su laboratorijomis.

Izraelio armijos atstovė patvirtino šiuos duomenis. Po smūgio universiteto teritorija buvo evakuota.

Jos teigimu, čia „Hamas“ gamino ginklus ir sprogmenis. Islamo universitetas laikomas svarbiu kultūriniu „Hamas“ simboliu. Izraelio teigimu, universitete buvo ruošiami „Hamas“ pareigūnai.

Žurnalistams pirmadienį taip pat liepta palikti teritoriją aplink Gazą, kurią Izraelis paskelbė „uždara karine zona“.

BBC skelbia, kad toks žingsnis gali būti dar vienas ženklas, jog Izraelis ruošiasi pradėti sausumos operacijas. Dar sekmadienį Izraelio vyriausybė pritarė 6,5 tūkst. rezervistų mobilizacijai.

Izraelis jau trečia diena tęsia šeštadienį prasidėjusias aviacijos atakas.

Pirmadienį Izraelis iš jūros apšaudė ir Gazos pakrantės ruožą. Karinio jūrų laivyno laivai nusitaikė į „Hamas“ taikinius Gazos uoste, sakė radikalios islamo grupuotės atstovas.
Daug palestiniečių šiuo metu mėgina pasiekti Egiptą. Tačiau Egiptas uždarė pasienio perėjimo postus. Egiptas yra vienintelė šalis, turinti bendrą sieną su Gazos ruožu.

Kaip rašo „Reuters“ naujienų agentūra, didžioji dalis Gazos ruožos gyventojų liko namie – kambariuose, toli nuo langų.

Žuvusiųjų per Izraelio atakas skaičius jau viršijo 300, mažiausiai 700 žmonių, palestiniečių duomenimis, buvo sužeisti.

Jungtinių Tautų (JT) humanitarinės pagalbos agentūra paskelbė, jog nuo šeštadienio Gazos ruože per Izraelio antpuolius žuvo mažiausiai 51 civilis.


Šiame straipsnyje: IzraelisatakosHamas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių