Izraelis ir JAV išbandė naujas balistinių raketų gaudykles

  • Teksto dydis:

Izraelio ir JAV gynybos ministerijos antradienį paskelbė sėkmingai išbandžiusios balistinių raketų gaudykle, dislokuotas žydų valstybės aviacijos bazėse.

Bandymai buvo atlikti kitą dieną po Izraelio ir Sirijoje veikiančių Irano pajėgų konfrontacijos.

Gaudyklės „Arrow 3“, skirtos virš Žemės atmosferos skriejančioms raketoms numušti, pirmą kartą buvo dislokuotos Izraelio bazėse prieš dvejus metus.

Kaip antradienį informavo Izraelio gynybos ministerija, šių sistemų radarai sėkmingai atpažino taikinį – netikrą raketą, paleistą iš žydų valstybės centrinės dalies.

„Gaudyklė „Arrow 3“ tinkamu metu perėmė taikinį ir sėkmingai įvykdė savo misiją“, – sakoma išplatintame pareiškime.

„Arrow 3“ skirtas ginti Izraelio oro erdvę nuo aukščiausiai skraidančių raketų.

Gynybai nuo raketų žemesniame aukštyje pritaikytos sistemos arba jau yra dislokuotos, arba pradės veikti artimiausiu laiku.

Gruodį Izraelio pagrindinis priešininkas Iranas patvirtino atlikęs raketos bandymą, o Vakarai griežtai kritikavo šį vidutinio nuotolio balistinės raketos paleidimą.

Pasak Vakarų galybių, tokios raketos pajėgios nešti branduolinį užtaisą, todėl jas paleisdamas Iranas esą pažeidė 2015 metais pasirašytą istorinį tarptautinį susitarimą dėl Teherano branduolinės programos.

Iranas tvirtina, kad jo raketų programos suvaržymai „nesvarstytini“.

Izraelis priešinasi šiam Irano ir pasaulio galybių pasiektam susitarimui, kuriuo buvo atšaukta virtinė tarptautinių sankcijų Teheranui mainais į jo branduolinės programos apribojimus.

Iranas, kaip ir buvo sutarta, uždarė didžiąją dalį savo branduolinių objektų, bet ir toliau vysto balistinių raketų technologijas.

Izraelio „Arrow“ sistemas iš dalies finansavo Jungtinės Valstijos. Jas gamina bendrovė „Israel Aerospace Industries“, bendradarbiaudama su JAV korporacija „Boeing“.

„Šio bandymo sėkmė yra svarbi gairė plėtojant Izraelio valstybės operacijų pajėgumus ir jos gebėjimą apsiginti nuo dabartinių ir būsimų grėsmių regione“, – sakoma antradienį paskelbtame Gynybos ministerijos pranešime.

Prieš dislokuojant šią sistemą 2017-aisiais, buvo atlikta virtinė jos bandymų. Ministerija daugiau detalių apie antradienį atlikto bandymo tikslus nepaskelbė.

Izraelis yra pažadėjęs neleisti Irano pajėgoms įsitvirtinti kaimyninėje Sirijoje.

Žydų valstybės pajėgos pastarosiomis dienomis surengė virtinę smūgių prieš, pasak kariškių, iraniečių objektus karo krečiamoje Sirijoje. Šie smūgiai buvo atsakas į sekmadienį įvykusį incidentą, kai į Izraelio okupuotas Golano Aukštumas buvo paleista raketa.

Viena padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija antradienį nurodė, kad per Izraelio smūgius žuvo 21 žmogus, daugiausiai iraniečiai.

Izraelis kaltina Irano pajėgas paleidus balistinę raketą į Golano Aukštumas. Raketą numušė Izraelio priešraketinės gynybos sistema „Geležinis kupolas“ (Iron Dome).



NAUJAUSI KOMENTARAI

123

123 portretas
Žydai … patys geriausi nacių mokiniai. Viską iš jų perėmė...

...

... portretas
Ach: "Žydų valstybės pajėgos pastarosiomis dienomis surengė virtinę smūgių prieš, pasak kariškių, iraniečių objektus karo krečiamoje Sirijoje. Šie smūgiai buvo atsakas į sekmadienį įvykusį incidentą, kai į Izraelio okupuotas Golano Aukštumas buvo paleista raketa" - VISAI kaip vokiečiai WWII karo metu: į vieną paleistą šūvį link vokiečių sudegindavo visą kaimą.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių