Izraelis į Jeruzalės šventyklos kompleksą įleidžia tik musulmonus

  • Teksto dydis:

Izraelio policija antradienį po dvi dienas neramumų Al Aksos mečetės komplekse Jeruzalėje uždraudė nemusulmonams ten lankytis iki švento musulmonų mėnesio Ramadano pabaigos.

Policijos atstovas Micky Rosenfeldas (Mikis Rozenfeldas) pranešė, kad aikštėje netoli mečetės palestiniečiai svaidė akmenis ir kitus daiktus į žydų maldininkus ir policijos pareigūnus. Per neramumus buvo nesunkiai sužeista 73 metų moteris, sakė pareigūnas dar pridūręs, kad dėl trečią dieną besitęsiančių viešosios tvarkos pažeidimų policija suėmė 16 įtariamųjų.

Siekdama išvengti įtampos augimo policija nusprendė likusią savaitės dalį, iki Ramadano pabaigos, į kompleksą neleisti žydų maldininkų ir kitų lankytojų.

Nuo sekmadienio palestiniečiai užsidarė ant kalvos esančioje al Aksos mečetėje, šaudė petardas į pareigūnus ir svaidė į juos kitokius mečetėje jų sukauptus daiktus.

Ant kalvos esantis al Aksos kompleksas dažnai tampa įtampos židiniu. Minimas kompleksas yra šventas ir judėjams, ir musulmonams. Musulmonai jį vadina Haram al Šarifu, Kilniausiąja šventove, esančia toje vietoje, iš kurios, kaip jie tiki, islamo pranašas Muhammadas (Muhamadas) pakilo į dangų. Žydams tai yra Šventyklos kalnas, nes kažkada čia stovėjo judėjų šventyklos.

Antradienį Izraelyje besilankantis JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) premjerui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui) sakė, kad nors ir supranta Izraelio susirūpinimą dėl saugumo, tačiau kokių priemonių jis besiimtų, jos nepanaikins „esminių priežasčių šių smurto ciklų“, kurie krečia šį regioną.

„Aš jus raginu imtis drąsių žingsnių, kurie yra būtini, siekiant užkirsti kelią vienos valstybės nuolatinio konflikto realybei, kuris yra nesuderinamas su Izraelio ir palestiniečių nacionalinių siekių realizavimu“, – Ban Ki-moonas kalbėjo Jeruzalėje, kur šia jo buvo B.Neatanyahu.

B.Netanyahu paprašė, kad JT vadovas skirtų paskutinį savo kadencijos pusmetį tam, kad, pasak jo, Jungtinės Tautos pakeistų savo neteisingą elgesį su Izraeliu.

Jis išskyrė JT Žmogaus teisių tarybą, kuri, anot žydų premjero, visada kaltina Izraelį, „šalį, kuri, skelbiant ir ginant žmogaus teises bei liberalias vertybes, daro daug daugiau nei bet kuri kita (valstybė) krauju permirkusiuose Artimuosiuose Rytuose“.

„Mūsų pažangi demokratija sulaukė daugiau specialiai jai priimtų rezoliucijų ir jos pasmerkimo JT Žmogaus teisių taryboje nei visos kitos šalys sudėjus kartu, – kalbėjo B.Netanyahu. – Ir aš manau, kad tai yra visiška garbingo Jungtinių Tautų mandato išdavystė“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių