Izraelis džiūgauja dėl naujo D. Trumpo sprendimo

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį sustabdė Vašingtono įsipareigojimus siekti dviejų valstybių sprendinio Izraelio ir palestiniečių konflikte, pareiškęs, kad palaikytų vienos valstybės scenarijų, jeigu jis užtikrintų taiką.

Naujasis prezidentas šiltai priėmė Baltuosiuose rūmuose Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų) ir gyrė abiejų šalių „neišardomus“ ryšius.

Nors ir paragino žydų valstybės lyderį „truputėlį pristabdyti“ nausėdijų statybas, D.Trumpas nusigręžė nuo tarptautinio konsensuso, kad turi būti įkurta nepriklausoma Palestinos valstybė, egzistuojanti greta Izraelio ir su juo taikiai sugyvenanti.

„Taigi, žvelgiu į dviejų valstybių ir vienos valstybės (sprendinius), ir man patinka tas, kuri patinka abiem šalims. Labai džiaugiuosi tuo (sprendiniu), kuris patinka abiem šalims. Galiu gyventi su bet kuriuo iš jų“, – aiškino prezidentas.

„Kurį laiką maniau, kad dviejų valstybių (sprendinys) galbūt atrodo lengvesnis, bet, tiesą sakant, jeigu Izraelis ir palestiniečiai bus patenkinti, aš (irgi) būsiu patenkintas tuo, kas jiems labiausiai patinka“, – sakė D.Trumpas.

Jeigu šis JAV pozicijos virsmas buvo specialiai sumanytas norint pamaloninti B.Netanyahu ir jo dešiniąją koaliciją, D.Trumpo požiūris į palestiniečių nuostatų trūkumus tikrai sužavės žydų valstybės atstovus.

„Manau, palestiniečiams reikia atsikratyti dalies neapykantos, kurios jie mokomi nuo labai jauno amžiaus“, – pareiškė JAV lyderis ir atkartojo B.Netanyahu argumentą, kad palestiniečiai dar nėra pasiruošę taikai.

„Jie mokomi didžiulės neapykantos. Mačiau, ko jie yra mokomi ... Tai prasideda nuo mokyklos klasės – ir jie turi pripažinti Izraelį“, – sakė D.Trumpas.

B.Netanyahu šiltai kalbėjo apie savo šalies aljansą su Jungtinėmis Valstijomis ir pabrėžė savo išankstines sąlygas taikai.

„Visų pirma palestiniečiai privalo pripažinti žydų valstybę. Jie turi liautis pasisakyti už Izraelio sunaikinimą“, – sakė premjeras.

„Antra, pagal bet kokį taikos susitarimą Izraelis privalo išlaikyti aukščiausiąją teisę kontroliuoti saugumą visoje teritorijoje į vakarus nuo Jordano upės“, – pridūrė jis.

Ši teritorija apima visą Vakarų Krantą, nors pagal visus ankstesnius tarptautinius susitarimus ši teritorija turėtų sudaryti palestiniečių valstybės branduolį.

JAV pozicijos permaina, apie kurią ankstesnę naktį paskelbė vienas JAV pareigūnas, sukėlė neviltį palestiniečiams ir susirūpinimą pasaulio sostinėse.

Palestinos išvadavimo organizacijos (PIO) antrasis pagal rangą narys Saebas Erakatas (Saibas Erakatas) pasmerkė, anot jo, mėginimą „palaidoti dviejų valstybių sprendinį ir eliminuoti Palestinos valstybę“.

Jis perspėjo, kad tuo atveju, jeigu būtų kuriame viena valstybė, ji nebegalėtų būti laikoma žydų valstybe.

„Yra tik viena alternatyva, – per spaudos konferenciją sakė S.Erakatas. – Viena demokratinė valstybė, garantuojanti visų – žydų, musulmonų ir krikščionių – teises.“

Pergalės šūkiai

Naujoji JAV žinia sąmoningai atkartoja seniai Izraelio kartojamus pareiškimus, kad jokia taikos sutartis negali būti primesta iš šalies ir kad derybų programa turi atsižvelgti į realią padėtį palestiniečių teritorijose.

Griežtai dešiniųjų pažiūrų Izraelio švietimo ministras Naftali Bennettas (Naftalis Bennetas), radikaliosios partijos „HaBayit HaYehudi“ („Žydų namai“) vadovas ir įnirtingas bet kokios palestiniečių valstrybės priešininkas, džiūgavo dėl naujausių JAV pareiškimų.

„Nauja era. Naujos idėjos. Nereikalinga trečia palestiniečių valstybė, kai jau yra Jordanija ir Gaza. Didi diena izraeliečiams ir sveiko proto arabams Sveikinimai“, – jis parašė „Twitter“.

Vis dėlto D.Trumpo sprendimas kertasi su tarptautiniu konsensusu, kad bet kokia galutinė sutartis dėl statuso privalo remtis sugrįžimu prie 1967 metų Izraelio valstybės sienų, nors taip pat numatoma apsikeitimų kai kuriomis žemėmis galimybė.

Likus vos penkioms dienoms iki D.Trumpo inauguracijos sausio 20-ąją kadenciją baigiančio prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracija buvo tarp 70 šalių, patvirtinusių šią viziją per taikos konferenciją Paryžiuje.

Ir likus vos mėnesiui iki kadencijos pabaigos B.Obamos ambasadorė prie Jungtinių Tautų nutraukė ilgametę JAV politiką ir neužblokavo JT dokumento, kritikavusio Izraelio nausėdijų statybas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vida

vida portretas
zydai yra tie patys arabai skirtumai tarp ju RELIGIJA>maldos ir kitoks religinis linkciojimas issilavinusiam LAISVAM! protaujanciam ZMOGUI aisku tos tautos iziuri savo skirtuma per religine prizme!![jie isoriskai ---vienodi apsoliuciai 1 ] RELIGIJOS tai bendruomeniu sukirsinimas: mentalitetu zydai=arabai-palestinieciai tai vienas ir taspat biesas. stalino cha cha stalino reikia sunaikinti visas pasakas kurios zeidzia kits kito gyvenima.... laikas atsitiesti zmonems TAPTI LAISVAIS geruma skleidzianciais ZMONEMIS ,o ne tunoti ikisus viduramzius menancias galvas kunigams pas0ms ir kt.i tarpkojus .

Tautietis

Tautietis portretas
Aha never again ir ką daro

NA NA

NA   NA portretas
na žydai džiūgauja , ne be reikalo ,______apsiginklavę iki dantų ,jie ir toliau puldinės savo kaimynus ,kels karus ir niekas nesikiš ,tokia perspektyva :::žydų amžini karai ir revoliucijos ,baigdavosi jų ištrėmimais ir genocidu ,matomai jiems per mažai ,pasimokyti iš savo karų kėlimo ir skėlimo ,,,sėkmės ,atstovėti savo ,,,,
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių