Izraelis atidėjo Ukrainos premjero vizitą

  • Teksto dydis:

Izraelis atidėjo šią savaitę turėjusį įvykti Ukrainos vyriausybės vadovo Volodymyro Hroismano vizitą dėl Jungtinių Tautų priimtos rezoliucijos, kurioje reikalaujama, kad žydų valstybė nedelsiant sustabdytų žydų nausėdijų plėtrą palestiniečių teritorijose.

Tai vienas iš virtinės diplomatinių Izraelio žingsnių, kurių taikiniu tapo valstybės, penktadienį balsavusios už rezoliuciją, smarkiai supykdžiusią ministro pirmininko Benjaminą Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) vyriausybę.

Nenuolatinė JT Saugumo Tarybos narė Ukraina, reaguodama į Izraelio žingsnį, iškvietė į Užsienio reikalų ministeriją Izraelio ambasadorių Kijeve.

Kol kas neaišku, kada galėtų įvykti atidėtas vizitas ir ar jis nebus apskritai atšauktas.

Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Emmanuelis Nahshonas (Emanuelis Nahšonas) patvirtino, kad V.Hroismano vizitas buvo atidėtas, taip pat nurodė, kad „mūsų ambasadorius dėl susidariusios situacijos buvo iškviestas į Užsienio reikalų ministeriją Kijeve“.

Ukrainos URM savo ruožtu nurodė, kad „išreiškė nusivylimą dėl atskirų Izraelio pareigūnų ir politikų emocingos reakcijos į balsavimą Niujorke“.

B.Netanyahu ir virtinė kitų Izraelio pareigūnų itin griežtai reagavo į JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, kuri buvo priimta, kai veto teisę turinčios Jungtinės Valstijos per balsavimą susilaikė.

Izraelio premjeras pareiškė, kad jo šalis nepaisys šios „gėdingos antiizraelietiškos rezoliucijos“, dėl kurios priėmimo jis kaltino JAV prezidentą Baracką Obamą (Baraką Obamą).

Rezoliucijoje reikalaujama, kad „Izraelis nedelsiant ir visiškai nutrauktų bet kokią gyvenviečių veiklą okupuotoje palestiniečių teritorijoje, įskaitant Rytų Jeruzalę“.

Dokumente sakoma, kad Izraelio gyvenvietės „neturi teisinio pagrįstumo“ ir „stumia į pavojų dviejų valstybių sprendinio įgyvendinamumą“. Šis sprendinys reikštų nepriklausomos Palestinos valstybės egzistavimą greta Izraelio.

Penktadienį priimtas dokumentas yra pirma nuo 1979 metų JT rezoliucija, kuria Izraelis smerkiamas dėl savo nausėdijų politikos.

Šis reikšmingas 15-os narių Saugumo Tarybos žingsnis buvo žengtas nepaisant intensyvių lobistinių Izraelio ir išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pastangų blokuoti rezoliuciją.

Prezidento B.Obamos administracija pastaraisiais metais reiškė vis didesnį pyktį dėl nesiliaujančios žydų gyvenviečių ekspansijos ir buvo spėliojama, kad jis prieš baigdamas savo kadenciją gali pritarti tokios rezoliucijos priėmimui.

Sekmadienį, Kalėdų dieną, Izraelis iškvietė į Užsienio reikalų ministeriją šalių, kurios balsavo už rezoliucijos priėmimą, ambasadorius, o B.Netanyahu susitiko su JAV ambasadoriumi Izraelyje Danieliu Shapiro (Sanieliu Šapiru).

Pirmadienį B.Netanyahu atmetė kritiką, kad per daug audringai reaguoja į rezoliuciją, ir sakė, kad „mes neatsukame kito skruosto“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių