Izraelio šariato teismo teisėja pirmą kartą paskirta moteris

  • Teksto dydis:

Izraelio musulmoniško šariato teismo teisėja antradienį pirmą kartą tapo moteris, pranešė Izraelio pareigūnai, sveikindami šį svarbų sprendimą šalies teismų istorijoje.

Izraelio teisingumo komitetas šio religinio Izraelyje gyvenančių musulmonų bylas nagrinėjančio teismo teisėjais, kadžiais, paskyrė šiaurinio Tamros miesto teisininkę Haną Khatib (Haną Chatib) ir dar tris vyrus.

Ultradešiniųjų partijos „Žydų namai“ atstovė teisingumo ministrė Ayelet Shaked (Ajelet Šaked), kuri vadovauja H.Khatib paskyrusiam komitetui, sakė, kad moters paskyrimas religinio teismo teisėja „turėjo įvykti daug anksčiau“.

„Puiki žinia arabų moterims ir arabų visuomenei, – sakoma ministrės pareiškime. – Džiaugiuosi dėl šio pasirinkimo ir tikiuosi, kad tai bus pavyzdys pasirenkant moteris ateityje“.

Bendrojo sąrašo koalicijos atstovė parlamente arabė Aida Touma-Silan šį paskyrimą pavadino „istoriniu žingsniu“, kuris buvo ilgos teisinės kovos rezultatas, naudingas visiems Izraelio arabams.

„Laikas patikėti arabių sugebėjimu atlikti bet kokį vaidmenį, priiminėti sprendimus ir užimti įtakingus postus visuomenėje bei valstybėje, ir patraukti kliūtis joms iš kelio“, – nurodoma jos pareiškime.

Izraelyje šeimos teisės ginčus, susijusius su santuokomis, skyrybomis ir kitais šeimos klausimais, nagrinėja religiniai teismai, kurie yra skirtingi atskiroms šalyje gyvenančioms religinėms bendruomenėms.

H.Khatib yra pirma teisėja moteris, dirbsianti ne tik musulmoniškame šariato teisme, bet Izraelio religiniuose teismuose apskritai, kadangi iki šiol žydų ar drūzų teismuose moterų nėra.

Visame pasaulyje moterų kadžių taip pat nėra daug. Pakistano šariato teismuose teisėjomis dirba dvi moterys.

Per kelias artimiausias savaites H.Khatib turėtų prisaikdinti Izraelio prezidentas Reuvenas Rivlinas.

Iš viso Izraelyje veikia devyni šariato regioniniai teismai ir apeliacinis teismas, kuriuose iš viso dirba 18 kadžių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių