Izraelio premjeras: Rusijos grąžinamas tankas taps memorialu mūsų kariams

  • Teksto dydis:

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) trečiadienį pareiškė, kad Rusijos grąžinamas tankas, pagrobtas per kautynes su Sirija 1982 metais, taps memorialu trims dingusiems izraeliečiams kariams.

Tas tankas buvo vienas iš dviejų, kurias Sirijos pajėgos užgrobė per mūšį prie Sultan Jakubo per Libano karą. Vėliau viena iš tų mašinų buvo perduota Damasko sąjungininkei Rusijai.

Tankistai Tzvi Feldmanas (Cvi Feldmanas), Yehuda Katzas (Jehuda Kacas) ir Zacharia Baumelis (Zacharija Baumelis) nuo to mūšio laikomi dingusiais ir galbūt žuvusiais, nors nebuvo įrodyta, kad jie buvo būtent Maskvos turimame tanke, nurodė Izraelio žiniasklaida.

„Jau 34 metus ieškome savo kovotojų ir žinome, kad nesiliausime, kol juos surasime ir galėsime palaidoti žydiškame kape Izraelyje“, – B.Netanyahu sakė per oficialią ceremoniją Kubinkos tankų muziejuje prie Maskvos, kuriame laikomas tas „M48 Magach“.

„Per tuos 34 metus Katzo, Feldmano ir Baumelio šeimos neturėjo kapo, kurį galėtų aplankyti, bet dabar jos turės šį tanką, Sultan Jakubo mūšio liekaną, kurį jie galės lankyti“, – premjeras sakė hebrajų kalba, o jo žodžius transliavo Izraelio radijas.

„Jie galės jį paliesti, paliesti savo sūnų atminimą“, – pridūrė B.Netanyahu.

Premjerą lydėjo Izraelio tankų korpuso nariai, kurie suderins su Rusijos pareigūnais istorinės mašinos pargabenimą į žydų valstybę, sakoma B.Netanyahu biuro pranešime.

Šio perkėlimo data dar nebuvo nustatyta.

„Noriu pasinaudoti proga šiltai padėkoti (Rusijos) prezidentui (Vladimirui) Putinui už šį jaudinamą humanitarinį gestą – pirmiausiai tų šeimų vardu, – sakė B.Netanyahu. – Manau, kad šis įvykis simbolizuoja mus siejantį gilų emocinį ryšį.“

Rusijos sausumo pajėgų vadas generolas pulkininkas Olegas Saliukovas sakė, kad tiek Rusija, tiek Izraelis gerbia savo karius, kritusius mūšio lauke.

„Manau, kad šiandienos renginys yra ženklas, kaip mūsų šalys vertina kritusių karių atminimą“, – generolo žodžius citavo Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“.

„Šiandienos renginys yra mūsų šalių lyderių susitarimo rezultatas, o mes visi jį vertiname su didele pagarba ir giliu supratimu“, – pridūrė O.Saliukovas.

B.Netanyahu atvyko į Maskvą pirmadienį, o šis jo dviejų dienų vizitas buvo trečias nuo rugsėjo.

Per pastaraisiais mėnesiais vykusias jo derybas V.Putinu daugiausiai dėmesio būdavo skiriama konfliktui Sirijoje, kuri yra Izraelio kaimynė ir iki šiol nėra sudariusi taikos sutarties su žydų valstybe.

Vėliausias B.Netanyahu vizitas įvyko Izraeliui ir Rusijai minint diplomatinių santykių atkūrimo 25-ąsias metines.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nostalgija

nostalgija portretas
metalo lauzui..... o ar isviso reikejo siusti jaunima i beprasme zuti... o kas siandien?... lygiai tas pats...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių