Izraelio premjeras ragina paremti sankcijas Iranui

  • Teksto dydis:

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahu) pirmadienį Londone per susitikimą su Didžiosios Britanijos premjere Theresa May (Tereza Mei) pareiškė, kad visos „atsakingos tautos“ turėtų paremti naujas sankcijas prieš Iraną.

Jis sakė sveikinąs JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) „primygtinumą dėl naujų sankcijų Iranui. Manau, kitos šalys turėtų pasekti tikrai atsakingos šalies pavyzdžiu“, ir kaltino Iraną, kad šis rengia „provokaciją po provokacijos“.

„Iranas siekia sunaikinti Izraelį. Jis tai sako visiškai atvirai, siekia užkariauti Artimuosius Rytus, grasina Europai, grasina Vakarams, grasina pasauliui“, – sakė jis.

„Norėčiau su jumis pasišnekėti apie tai, kaip galėtume užtikrinti, kad į Irano agresiją neliktų neatsakyta“, – kreipėsi jis į Th. May.

D. Trumpas praėjusią savaitę sakė, kad Iranas dabar formaliai „įspėtas“ dėl neseniai buvusio raketų bandymo, ir išreiškė nepritarimą susitarimui su Iranu dėl branduolinio ginklo.

B. Netanyahu griežtai prieštarauja šiam susitarimui su pasaulio lyderiais, tarp kurių yra ir Britanija. Pagal šią sutartį Iranas pažadėjo apriboti savo branduolinę programą mainais į sušvelnintas sankcijas.

Grėsmė pasitikėjimui

Th. May atstovė sakė, kad abu lyderiai „kalbėsis apie įvairias saugumo bei tarptautines problemas, taikos procesą Artimuosiuose Rytuose“.

Ji teigė, kad Th. May pasidalins Britanijos būgštavimais, jog „didėjantis aktyvumas nausėdijose kelia grėsmę pasitikėjimui“.

Nuo sausio 20-osios, kai D. Trumpas davė priesaiką, Izraelis smarkiai padidino savo nausėdijų plėtros planus. Per dvi savaites buvo paskelbta apie 6 tūkst. naujų namų statybas ginčijamoje teritorijoje.

Britanijos Artimųjų Rytų reikalų ministras Tobias Ellwoodas (Tobijas Elvudas) trečiadienį perspėjo, kad tokie planai pavertė dvišalį sprendimą „daug sunkiau pasiekiamu“.

Gruodį per Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos balsavimą Britanija palaikė rezoliuciją, kuria reikalaujama nutraukti nausėdijų statybas. Dėl šio balsavimo Izraelis laikinai apribojo savo diplomatinius santykius.

Vis dėlto britų atstovai nesutiko pasirašyti galutinio praėjusį mėnesį Paryžiuje vykusios Artimųjų Rytų taikos konferencijos pranešimo. Šiai konferencijai smarkiai priešinosi Izraelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių