Izraelio premjeras B. Netanyahu atmeta JAV prezidento kritiką dėl Irano

  • Teksto dydis:

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) trečiadienį atmetė Jungtinių Valstijų prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) kritiką dėl jo kalbos JAV Kongrese, kurioje žydų valstybės lyderis perspėjo, kad Vašingtonas atveria kelią Irano branduoliniam apsiginklavimui.

Baltieji rūmai įtūžo dėl B.Netanyahu kalbos, pasakytos antradienį per abejų Kongreso rūmų posėdį, kurioje jis išdėstė Izraelio nuogąstavimus dėl galingųjų šalių rengiamos sutarties su Iranu dėl Teherano branduolinės programos.

B.Obama, kuris atsisakė susitikti su B.Netanyahu per jo dviejų dienų vizitą Vašingtone, pareiškė, kad premjero kalboje nebuvo „nieko nauja“ ir kad Izraelio lyderis „nepasiūlė jokių įgyvendinamų alternatyvų“.

Tačiau B.Netanyahu trečiadienį tvirtino „pateikęs praktinę alternatyvą – nustatyti griežtesnius suvaržymus Irano branduolinei programai, daugeliui metų pavėlinant Irano proveržį“ numanomose pastangose pasigaminti atominių ginklų.

„Taip pat raginau „P5 plius 1“ (galingųjų šalių grupę, vedančią derybas su Iranu) reikalauti sutarties, kuri susietų sankcijų atšaukimą su Irano atsiribojimu nuo pagalbos terorizmui visame pasaulyje, agresijos prieš kaimynines šalis ir reikalavimų sunaikinti Izraelį“, – premjeras sakė grįžęs į savo šalį.

Izraelio lyderis taip pat teigė sulaukęs „padrąsinančių demokratų ir respublikonų atsiliepimų“ apie jo kalbą.

„Jie supranta, kad dabartinis pasiūlymas ves prie blogos sutarties ir kad alternatyva yra geresnė sutartis“, – tvirtino B.Netanyahu.

Izraelio nuomone, Iranas ir pasaulio galybės tikriausiai sudarys susitarimą, pagal kurį bus sušvelnintos tarptautinės sankcijos Teheranui, tačiau nebus užtikrinti pakankami saugikliai, turintys neleisti šiitiškai respublikai pasigaminti branduolinių ginklų.

B.Netanyahu savo kalbą sakė likus tik keturioms savaitėms iki kovo 31-osios – galutinio termino susitarti dėl politinio pagrindo galutinei sutarčiai su Iranu, taip pat likus dviem savaitėms iki kovo 17-ąją vyksiančių Izraelio parlamento rinkimų, per kuriuos premjeras tikisi būti perrinktas trečiai kadencijai iš eilės.

B. Obama: Izraelio lyderisnepasakė „nieko nauja“

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pareiškė, kad Izraelio premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) prieštaringai vertinamoje kalboje JAV Kongrese nebuvo „nieko nauja“, teigdamas, kad žydų valstybės lyderis nepasiūlė jokios geresnės išeities negu derybos.

B.Netanyahu „nepasiūlė jokių įgyvendinamų alternatyvų“, – B.Obama sakė kalbėdamas Baltųjų rūmų Ovaliajame kabinete.

Dar prieš savo aistringą kalbą abejų Kongreso rūmų bendrame posėdyje B.Netanyahu peikė derybas su Iranu, kurios, jeigu būtų sėkmingos, gali tapti vienu svarbiausių  B.Obamos pasiekimų užsienio politikoje.

Sulaukęs B.Obamos politinių priešininkų respublikonų šilto palaikymo B.Netanyahu tvirtino, kad ta sutartis „neužkerta Iranui kelio (pasigaminti atominę) bombą. Ji atveria Iranui kelią į bombą.“

B.Obama atsisakė susitikti su B.Netanyahu per jo vizitą JAV sostinėje ir sakė tiesiogiai nesiklausęs jo kalbos, bet perskaitęs jo tekstą.

„Nesu susitelkęs į tokią politiką; nesu susitelkęs į teatrą, – sakė prezidentas. – Kiek galiu pasakyti, ten nebuvo nieko nauja.“

„Kalbant apie esminį klausimą – kaip užkirsti Iranui galimybę įgyti branduolinių ginklų, dėl kurio jis taptų kur kas pavojingesnis – ministras pirmininkas nepasiūlė jokių kitų įgyvendinamų alternatyvų“, – pabrėžė B.Obama.

„Sutarties dar neturime, – pridūrė jis. – Bet jeigu mums pasiseks, tuomet tai iš tikrųjų bus geriausia įmanoma sutartis, turinti užkirsti Iranui kelią įgyti branduolinių ginklų.“

Iranas pasmerkė „melą skleidžiančią“kalbą

Iranas antradienį pasmerkė „melą skleidžiančią“ Izraelio premjero Benjaminu Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) kalbą, kurioje jis perspėjo JAV Kongresą, kad šiuo metu derinama sutartis dėl Teherano branduolinės programos sukeltų pavojų pasauliui.

Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marzieh Afkham (Marzija Afcham) savo pranešime pasmerkė „labai besikartojantį ir nuobodų nesiliaujantį Netanyahu melo skleidimą apie Irano taikios branduolinės programos tikslus bei ketinimus“.

Savo jausmingoje kalboje JAV Kongrese B.Netanyahu perspėjo, kad Iranas primeta savo įtaką ir terorizuoja Artimuosius Rytus ir kad tos šalies branduolinė programa kelia grėsmę visam pasauliui.

„Irano įkūrimo dokumente žadama vykdyti džihadą, o visuose Artimuosiuose Rytuose byra valstybės“, – B.Netanyahu sakė per abejų Kongreso rūmų posėdį.

Irano atstovė sakė, kad ta kalba buvo „silpnumo ženklas“ ir kad ji atskleidė „radikalių grupių“ žydų valstybėje izoliaciją.

Prieš Iraną nukreipta politika „patiria didelių problemų dėl besitęsiančių derybų ir Irano rimto nusiteikimo įveikti šią dirbtinai sukurtą krizę“, pridūrė M.Afkham.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių