Izraelio parlamentas įteisino nausėdijas palestiniečių žemėse

  • Teksto dydis:

Izraelio parlamentas pirmadienį priėmė prieštaringai vertinamą įstatymą, kuriuo įteisinamos kelios dešimtys žydų nausėdijų privačiose palestiniečių žemėse okupuotame Vakarų Krante.

Už šį įstatymą balsavo 60 parlamento narių, o 52 jos nepalaikė. Palestiniečiai šį teisės aktą pasmerkė kaip žemės „vagystės įteisinimo“ priemonę.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahu), nedalyvavęs galutiniame balsavime dėl įstatymo, nes tuo metu vyko namo iš Didžiosios Britanijos, sakė „informavęs“ apie tai JAV administraciją, kad naujasis teisės aktas nenustebintų „mūsų draugų“.

Po įstatymo priėmimo Bezalelis Smotrichas (Bezalelis Smotričas), priklausantis kraštutinių dešiniųjų Žydų namų partijai, vienas iš šio teisės akto iniciatorių, padėkojo amerikiečiams, kad prezidentu išrinko Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą), „be kurio šis įstatymas tikriausiai nebūtų priimtas“.

Naujasis įstatymas leis Izraeliui legaliai perimti privačią palestiniečių žemę, ant kurios izraeliečiai stato nausėdijas, jeigu jie nežino, kad tai yra privati nuosavybė arba yra gavę valstybės leidimą tai daryti.

Tuo tarpu palestiniečiams bus atsilyginta finansiškai ar kitu žemės plotu.

Palestinos išsivadavimo organizacija (PIO) sakė, kad šis įstatymas yra priemonė „įteisinti vagystę“, demonstruojanti „Izraelio vyriausybės siekį sunaikinti bet kokias galimybes pasiekti politinį sprendimą“.

PIO pranešime pabrėžiama, kad „Izraelio gyvenviečių kūrimas paneigia taiką ir dvišalio sprendimo galimybę“.

Prieš balsavimą opozicijos lyderis ir Darbo partijos pirmininkas Isaacas Herzogas (Isaakas Hercogas) piktinosi „niekingu įstatymu“, jo teigimu, pakenksinčiu šalies žydų daugumai.

„Šio vakaro balsavimas nėra už arba prieš naujakurius, tai veikiau (balsavimas) dėl Izraelio interesų“, – sakė I.Herzogas.

Šis teisės aktas „prijungs milijonus palestiniečių prie Izraelio“, įspėjo jis. Be to, jo teigimu, Izraelio kariai ir politikai bus apskųsti tarptautiniams baudžiamiesiems teismams.

Mokslo ir technologijų ministras Ofiras Akunis iš B.Netanyahu partijos „Likud“ savo ruožtu sakė, kad nesutariama dėl teisės į Izraelio žemę.

„Visa Izraelio žemė priklauso žydų žmonėms“, – sakė jis I.Herzogui, pavartodamas biblinį terminą, į kurį įeina ir Vakarų Krantas. „Ši teisė yra amžina ir neginčytina“, – pabrėžė jis.

Kritikai šį įstatymą laiko skatinančiu bent dalinę Vakarų Kranto aneksiją. Toks žingsnis yra dalies B.Netanyahu dešiniojo sparno ministrų kabineto, įskaitant Žydų namų partiją, pagrindinis reikalavimas.

Žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) teigimu, šis įstatymas „atspindi Izraelio akivaizdžią nepagarbą tarptautinei teisei“ ir pagilina Vakarų Kranto „faktinę nuolatinę okupaciją“. Be to, organizacija įspėja, kad „D.Trumpo administracija negali apsaugoti jo nuo Tarptautinio Baudžiamojo Teismo tyrimo“.

Izraelio žmogaus teisių organizacija „B'Tselem“ teigė, kad naujasis įstatymas įrodo, jog Izraelis „neturi jokių ketinimų nutraukti palestiniečių kontrolę ar jų žemės vagystes“.

Šis teisės aktas dar gali būti apskųstas, o gynybos ministras Avigdoras Liebermanas (Avigdoras Lybermanas) praėjusią savaitę sakė: „Tikimybė, kad jį panaikins Aukščiausiasis Teismas, yra 100 procentų“.

Praėjusią savaitę iš Amonos gyvenvietės Vakarų Krante buvo iškeldinti keli šimtai gyventojų, nes Aukščiausiasis teismas anksčiau nutarė, kad jų namai buvo pastatyti ant privačios palestiniečių žemės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių