Italijos visuomenė linkusi pritarti vienalytėms santuokoms

  • Teksto dydis:

Italijos visuomenės nuomonė dėl vienos lyties porų santuokų gerokai pasikeitė jų naudai po to, kai Airija referendume ištarė „taip“ joms, rodo trečiadienį paskelbti apklausos rezultatai.

Italijos dienraščio „Le Stampa“ apklausos duomenimis, 51 procentas apklaustųjų pasisakytų už vienalyčių santuokų įteisinimą savo šalyje, kurios politikai ne mažą įtaką daro Katalikų Bažnyčia.

Kiek daugiau nei du trečdaliai, 67 procentai, apklaustųjų pareiškė, kad pritaria civilinėms santuokoms, tačiau 73 procentai apklausos dalyvių vis dar priešinasi leidimui lesbiečių ir gėjų poroms įsivaikinti vaikus.

Jeigu šiuos rezultatus patvirtins ir kitos apklausos, tyrimo išvados leidžia kelti prielaidą, kad Airijos ir kitų senas katalikiškas tradicijas turinčių šalių parodytas pavyzdys keičia italų nuomonę, kadangi tradicinis homoseksualumo kaip nuodėmės suvokimas tirpsta kartu su bažnyčią lankančių katalikų skaičiumi.

Ispanija, Portugalija ir Malta ėmėsi reformų ir oficialiai iki tam tikro laipsnio pripažino gėjų poras.

Praėjusį spalį vienos iš retai atliekamų apklausų šiuo klausimu rezultatai rodė, kad gėjų santuokoms tuomet pritarė maždaug vienas trečdalis apklaustųjų.

Pastarosios tendencijos yra geras ženklas civilinės sąjungos įstatymui, kurį šiuo metu nagrinėja Italijos Senato komisija.

Ministras pirmininkas Matteo Renzi (Matėjas Rencis) nori, kad dėl įstatymo projekto Nacionalinė Asamblėja balsuotų iki vasaros ir kad įstatymas spėtų įsigalioti iki metų pabaigos.

Tačiau M.Renzi, centro kairiosios Demokratų partijos lyderiui, dar reikia rasti sąjungininkų kitose partijose, kad būtų priimtas įstatymas, kurį gėjų teisių gynėjai laiko smarkiai vėluojančiu pirmuoju žingsniu į visišką jų lygiateisiškumą.

„Šį įstatymą turėjome priimti prieš 15 metų, bet jis pakankamai geras“, – sakė Flavio Romani (Flavijus Romanis), pagrindinės šalyje gėjų teises ginančios organizacijos „Arcigay“ pirmininkas.

„Italijoje nėra porų įstatymo, nėra įstatymo vienišiems žmonės, nėra homofobiją draudžiančio įstatymo, visiškai nieko nėra. Tai daro gėdą šaliai“,– sakė jis.

F.Romani kaltina katalikų dvasininkiją, esą dėl per didelės jos įtakos politikams Italija atsilieka nuo savo Europos kaimynių.

Tradicinę šeimos sampratą ginantys aktyvistai civilines sąjungas laiko tik pirmu žingsniu, atversiančiu kelią kitoms permainoms, nuo kurių jie nori apsaugoti Italiją.

„Jeigu bus leistos civilinės sąjungos, greitai teisėjai pridės ir įvaikinimus“, – sakė Massimo Introvigne (Masimas Introvinjė), judėjimo „Si Alla Famiglia“ („Taip – šeimai“), kuris vienija 40 krikščioniškų organizacijų, vadovas.

„Italija atsilaikė prieš skyrybas 200 metų ilgiau nei Prancūzija. Nežinau, ar mes galėsime atsilaikyti visiems laikams, bet turime būti išradingi ir neleisti sau paprasčiausiai imituoti tai, ką daro kiti“, – kalbėjo jis.

Išradingumas dabar tapo mada ir Milano, Neapolio bei Romos miesto rotušėse, kadangi šie miestai pripažino civilinę sąjungą vietos lygmeniu, suteikdami tos pačios lyties poroms statusą, kurį nori pripažinti ir kai kurie didieji Italijos darbdaviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių