Italijos prezidentas nebemato perspektyvų daugumos vyriausybei sudaryti

  • Teksto dydis:

Italijoje nesėkme baigėsi ir naujausias mėginimas suformuoti vyriausybę: prezidentas Sergio Mattarella ketvirtadienį pareiškė, kad žlugo pastangos sudaryti koaliciją tarp populistinio „Penkių žvaigždučių judėjimo“ ir socialdemokratų. Praėjus dviem mėnesiams po rinkimų, jis teigė nematąs „perspektyvų daugumos vyriausybei sudaryti“.

S. Mattarella pakvietė visų parlamentinių partijų pirmininkus pirmadienį konsultacijų dėl tolesnių veiksmų. Nuo kovo 4-ąją vykusių rinkimų partijos nesuartėjo, kritikavo jis. Anot žiniasklaidos, gali būti, kad pradžioje toliau Italiją valdys ligšiolinio premjero Paolo Gentolonio ekspertų kabinetas, kol bus suorganizuoti nauji rinkimai.

Prezidentas praėjusią savaitę „Penkių žvaigždučių judėjimo“ atstovui Robertui Ficui pavedė išsiaiškinti šansus sudaryti vyriausybę su socialdemokratais. Tačiau tarp socialdemokratų (PD) koalicijos su populistais perspektyva sukėlė atvirą ginčą. Buvęs partijos lyderis ir premjeras Mattei Renzis kategoriškai pasisakė prieš tokią sąjungą.

Prieš tai jau žlugo „Penkių žvaigždučių judėjimo“ mėginimas sudaryti koaliciją su ultradešiniąja „Lega“ partija. Parlamente po rinkimų susiformavo trys didelės stovyklos, iš kurių nė viena neturi vyriausybei sudaryti reikalingos daugumos: tai „Penkių žvaigždučių judėjimas“, „Lega“ vyraujamas dešinysis aljansas ir socialdemokratai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių