Italijos aukščiausios instancijos teismas patvirtino S. Berlusconi laisvės atėmimo bausmę

  • Teksto dydis:

Italijos aukščiausios instancijos teismas ketvirtadienį vakare patvirtino laisvės atėmimo bausmę buvusiam ministrui pirmininkui Silvio Berlusconi (Silvijui Beluskoniui), nepaisydamas, kad ši pirma jam skirta reali bausmė gali sutrikdyti trapios koalicinės vyriausybės darbą.

Kasacinis Teismas, išnagrinėjęs paskutinę galimą 76 metų žiniasklaidos magnato apeliaciją, palaikė sprendimą skirti jam ketverių metų kalėjimo bausmę, pagal amnestiją pakeistą vienų metų kalėjimo bausme, dėl sukčiavimo įsigyjant jo žiniasklaidos imperijos „Mediaset“ transliavimo teises.

Šioje mokestinio sukčiavimo byloje trys kiti žmonės jau yra nuteisti.

Tam, kad šį nuosprendį būtų galima įgyvendinti, Senatas dar pirma turės balsuoti dėl S.Berlusconi teisinio imuniteto panaikinimo. Šis procesas gali užsitęsti savaites ar net mėnesius.

Jei senatoriai nebus palankūs keturis kartus premjero poste dirbusiam S.Berlusconi, jis dėl senyvo amžiaus turės galimybę nevykti į kalėjimą, tačiau tuo atveju turės dirbti visuomenei naudingą darbą arba atlikti kalėjimo bausmę namų arešto sąlygomis.

Šis nuosprendis, kaip nuogąstaujama, taip pat gali sukelti vyriausybės – Enrico Lettos (Enriko Letos) centro kairės Demokratų partijos (PD) ir S.Berlusconi centro dešinės partijos „Laisvės tauta“ (PDL) nelengvos koalicijos – krizę ir vėl sukelti nežinomybę trečioje pagal dydį euro zonos ekonomikoje su potencialiomis pasekmėmis visame bloke.

Prie teismo rūmų susirinkusi grupelė S.Berlusconi priešininkų džiūgaudama sveikino žinią, kad jam buvo patvirtinta kalėjimo bausmė.

Vienas aktyvistas atidarė šampano butelį, o kiti laikė iškėlę skandalų persekiojamo magnato už grotų atvaizdą su žodžiais: "Mes norime, kad taip būtų Berlusconi".

Tuo tarpu S.Berlusconi šalininkai prie jo ištaigingos rezidencijos Romoje nuleido savo vėliavas ir nustojo skanduoti "Silvio, Silvio!".

"Berlusconi mirė", - pareiškė Beppe Grillo (Bepė Grilas), su isteblišmentu kovojančios "Penkių žvaigždžių judėjimo" partijos lyderis.

"Jo nuteisimas yra kaip Berlyno sienos nuvertimas 1989 metais", - savo tinklaraštyje pridūrė charizmatiškas lyderis.

Centro kairiosios Demokratinės partijos vadovas Guglielmo Epifani (Guljelmas Epifanis) pareiškė, kad nuosprendis turi būti "gerbiamas ir vykdomas".

Tačiau teismas grąžino apeliaciniam teismui kitą S.Berlusconi nuosprendžio dalį, pagal kurią ekspremjerui būtų laikinai uždrausta penkerius metus eiti parlamentaro pareigas.

"Teismas anuliavo nuosprendį uždrausti užimti valstybės postus ir... paskelbė neatšaukiamomis kitas nuosprendžio dalis", - sakė teisėjas Antonio Esposito (Antonijus Espositas).     

Pats S.Berlusconi sekmadienį paskelbtame interviu sakė, kad rinksis gyvenimą už grotų, jeigu bus paliktas galioti jam paskelbtas nuosprendis dėl mokestinio sukčiavimo, ir nepasinaudos švelnesnės bausmės vyresniems nei 70 metų žmonėms galimybe.

"Į tremtį nevyksiu. Ir nesutiksiu su atidavimu socialinėms tarnyboms, tarsi būčiau koks nusikaltėlis, kurį reikia perauklėti", - sakė S.Berlusconi dienraščiui "Libero".

Milijardierius pareiškė, kad taip pat atsisakys pasinaudoti Italijos politika, pagal kurią pagyvenusiems žmonėms savo bausmes leidžiama atlikti namų arešto sąlygomis.

"Mėnesį nemiegojau. Prabundu naktį, žiūriu į lubas ir galvoju apie tai, ką jie man padarė", - sakė žiniasklaidos magnatas, kurį per jo politinę karjerą persekiojo virtinė teisinių problemų ir kuris kaltina kairiojo sparno teisėjus vykdant jo atžvilgiu asmeninę vendetą.

"Man - beveik 78 metai ir aš turėčiau teisę į namų areštą, bet jei jie (galutinai) pripažins mane kaltu, jei prisiims tą atsakomybę, aš eisiu į kalėjimą", - sakė jis minimam centro dešinės laikraščiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių