Italija simboliškai nuteisė 23 CŽV agentus

Italijos teismas trečiadienį 23 amerikiečiams skyrė kalėjimo iki aštuonerių metų bausmes už vieno musulmonų dvasininko pagrobimą.

Taip simboliškai pasmerkti JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) nelegalūs lėktuvų skrydžiai terorizmu įtariamiems asmenims pervežti ankstesnės JAV administracijos valdymo metu.

Visi amerikiečiai buvo teisiami jiems nedalyvaujant, nes Jungtinės Valstijos atsisakė juos išduoti.

JAV valstybės departamentas išreiškė nusivylimą šiuo pirmuoju tokio pobūdžio verdiktu, bet aktyvistai, kurie jau seniai skundėsi, kad buvusios JAV administracijos politika pažeidė pagrindines žmogaus teises, sako, kad šis verdiktas yra svarbus precedentas.

"Šiuo sprendimu siunčiamas aiškus signalas visoms vyriausybėms, kad net kovojant su terorizmu negalima atsižadėti mūsų demokratijų pagrindinių teisių", - sakė kaltintojas Armando Spataro.

Teisėjas Oscaras Magi bausmes skyrė už Egipte gimusio dvasininko Hassano Mustafos Osamos Nasro pagrobimą Milano gatvėje 2003 metais ir nuskraidinimą į Egiptą tardyti.

Didžiausia aštuonerių kalėjimo metų bausmė buvo skirta buvusiam CŽV stoties Milane vadovui Robertui Seldonui Lady, o 21 kitas buvęs agentas buvo nuteistas kalėti penkerius metus.

JAV oro pajėgų pulkininkas leitenantas Josephas Romano taip pat buvo nuteistas penkerius metus kalėti, nors Pentagonas prašė leisti šią bylą nagrinėti JAV teismuose.

O.Magi dėl diplomatinės neliečiamybės nutraukė bylą trims amerikiečiams, tarp kurių yra buvęs CŽV stoties Romoje vadovas.

Kaltinimai taip pat buvo panaikinti penkiems italams, tarp jų - buvusiam karinės žvalgybos "Sismi" vadovui Nicolo Pollari, nes juos gina valstybės slaptumo taisyklės.

Tačiau teisėjas nuteisė kitus du žemesnio rango "Sismi" agentus, kuriems kaip bendrininkams skyrė trejų metų kalėjimo bausmes. Tai rodo, kad italų pareigūnai žinojo apie to dvasininko pagrobimą.


Šiame straipsnyje: Italijos teismasCŽV agentai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių