Įtakingi JAV Kongreso nariai palaiko tyrimą dėl Rusijos kišimosi į rinkimus

  • Teksto dydis:

Įtakingi JAV senatoriai pirmadienį išreiškė palaikymą iniciatyvai atlikti Kongreso tyrimą dėl JAV žvalgybos tarnybų vertinimo apie numanomą Rusijos kišimąsi į Amerikos rinkimus, o ši pozicija gali lemti aukšto rango respublikonų nesutarimus su išrinktuoju prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).

Potenciali priešprieša tarp D.Trumpo ir Kapitolijaus gali dar paaštrėti, kai būsimasis valstybės vadovas antradienį paskelbs savo pasirinktą kandidatą į itin svarbų valstybės sekretoriaus postą. Įtakingi respublikonai nerimauja, kad juo taps naftos milžinės „Exxon Mobil“ dabartinis vadovas Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas), palaikantis glaudžius verslo ryšius su Rusija.

Išrinktasis prezidentas sakė, kad žvalgybos pranešimai apie Rusijos kišimąsi yra „absurdiški“, nors vis daugiau jo paties partijos senatorių ir aukšto rango demokratų, Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) ir kadenciją baigianti Baltųjų rūmų administracija laikosi priešingos pozicijos.

JAV žiniasklaida pastarosiomis dienomis pranešė apie slaptas CŽV išvadas, kad Maskva stengėsi pakreipti rinkimų kampaniją D.Trumpo naudai ir pakenkti demokratų kandidatei, buvusiai valstybės sekretorei Hillary Clinton (Hilari Klinton), todėl nutekino pavogtus Demokratų partijos dokumentus.

Dešimt Rinkikų kolegijos narių – devyni demokratai ir vienas respublikonas – irgi paprašė surengti posėdį, kuriame būtų pristatytos išvados dėl Rusijos kišimosi.

Visi 538 Rinkikų kolegijos nariai gruodžio 19 dieną susirinks oficialiai patvirtinti prezidento rinkimų rezultatų, o minėta grupė pageidauja iki to laiko išsiaiškinti padėtį.

„Galit įsivaizduoti, (kas būtų) jeigu rinkimų rezultatai būtų priešingi ir MES mėgintume žaisti Rusijos/CŽV korta? Tai būtų vadinama sąmokslo teorija!“ – D.Trumpas parašė tviteryje, tęsdamas savo administracijos formavimo derybas.

„Jeigu nepagausit „programišių“ už rankos, labai sunku nustatyti, kas vykdė įsilaužimus. Kodėl šis klausimas nebuvo keliamas prieš rinkimus?“ – komentavo jis.

Kremlius atmetė „absoliučiai nepagrįstas“ JAV žvalgybos išvadas, o D.Trumpo valdžios perėmimo komandos atstovas žengė dar toliau, pareiškęs, kad šie kaltinimai yra „mėginimais deligitimizuoti išrinktojo prezidento Trumpo pergalę“.


Šiame straipsnyje: JAV kongresasrinkimaiRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių