Išsiųsti rusų diplomatai palieka ambasadą Londone

  • Teksto dydis:

Pablogėjus santykiams dėl buvusio dvigubo agento apnuodijimo, iš Rusijos ambasados Londone grupė diplomatų ir jų šeimos antradienį išėjo su su savo daiktais, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Didžioji Britanija iš šalies išsiunčia 23 rusų diplomatus dėl nervus paralyžiuojančios medžiagos panaudojimo prieš buvusį rusų agentą Sergejų Skripalį ir jo dukterį Juliją kovo 4 dieną Anglijos mieste Solsberyje.

Žmonės glėbesčiavosi vieni su kitais, išėję su lagaminais iš ambasados, esančios prabangiame centriniame Londono rajone šalia Kensingtono rūmų.

Kai kurie išvykstančiųjų laikė gyvūnams skirtas nešykles. Ambasadą paliekantys darbuotojai susėdo į jų laukusius tris lengvuosius automobilius, penkis vienatūrius ir du nedidelius autobusus su diplomatiniais registracijos numeriais.

Išvykstančiųjų yra apie 80. Prie pasiuntinybės susirinkusi minia juos palydėjo modami rankomis.

Į autobusus susodintos šeimos mojavo jiems atgal, išvykstantys vaikai fotografavo savo mobiliaisiais telefonais.

Maskva, kuri neigia prisidėjusi prie buvusio dvigubo rusų šnipo apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga, elgiasi „vis absurdiškiau“, pirmadienį pareiškė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas).

„Rusijos neigimas yra vis absurdiškesnis, – sakė B. Johnsonas, atvykęs į ES Tarybos posėdį. – Tokia yra klasikinė rusų strategija, kai bandoma paslėpti tiesos adatą melų ir klaidinimų šieno kupetoje.“

Londonas sako, kad prieš S. Skripalį buvo panaudota itin stipraus poveikio nervus paralyžiuojanti Sovietų Sąjungoje sukurta medžiaga „Novičiok“. Manoma, kad tokio pobūdžio ataka yra pirmoji Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo.

Britai tvirtina, kad tik Rusija turi pajėgumų, motyvą ir tikslą rengti tokią ataką, panaudojam nervus paralyžiuojančią medžiagą „Novičiok“, kaip pranešama sukrutą Sovietų Sąjungoje. Tuo tarpu Rusija vis neigia bet kokią savo atsakomybę.

Britų policijos tyrėjai tikrina apie 4 tūkst. valandų trukmės saugumo kamerų įrašus, sakė kovos su terorizmu padalinio vadovas Neilas Basu (Nilas Basu).

Britanijos kovos su terorizmu pareigūnai atlieka vieną didžiausių ir kompleksiškiausių tyrimų savo istorijoje. „Tai itin kruopštus darbas, – sakė N. Basu visuomeniniam transliuotojui BBC. – Pagrindinį dėmesį sutelkėme į Skripalių veiklą“.

Apie 250 detektyvų nagrinėja 400 liudininkų pareiškimus, tiria beveik 800 per kratą paimtų daiktų.

ES lyderiai planuoja atsaką

Europos Sąjungos lyderiai ketina pareikšti dėl „koordinuotų pasekmių“ Rusijai, bet nelinkę minėti sankcijų ar kitų diplomatinių priemonių, sakoma bendro ES vadovų pareiškimo projekte, kurį matė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Ketvirtadienį Briuselyje posėdžiausiantys 28 lyderiai savo atsaką grįs Maskvos pateiktais atsakymais, pažymima tame projekte.

Pareiškime Europos Sąjunga „griežčiausiai smerkia“ tą nuodijimo išpuolį Londone.

Europos Komisijos pirmininkas Jean'as-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) antradienį paragino perrinktą Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną padėti „atkurti“ bendradarbiavimą žemyno saugumo srityje.

Praėjusią savaitę JAV, Prancūzijos, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos lyderiai pareiškė vieningai kaltinantys Rusiją dėl buvusio rusų šnipo S. Skripalio apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga.

66-erių S. Skripalis, buvęs rusų pareigūnas, perdavęs paslapčių Britanijai ir apsigyvenęs joje po mainų šnipais, tebėra komos būsenos, kaip ir jo duktė 33-ejų Julija; jiedu buvo rasti be sąmonės ant suolo Solsberyje.

Pirmadienį į Britaniją atvyko tarptautinės Cheminių ginklų uždraudimo organizacijos (OPCW) techniniai ekspertai. Jie surinks toksino, Londono įvardyto kaip Sovietų Sąjungoje sukurta kovinė nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“ („Naujokas“), mėginių. Jų tyrimas, mainoma, truks mažiausiai dvi savaites.

Chemiko pareiškimas

Rusų mokslininkas Leonidas Rinkas antradienį valstybinei žiniasklaidai sakė dirbęs oficialioje nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ programoje.

Šis pareiškimas prieštarauja Maskvos tvirtinimams, kad ji niekada nekūrė „Novičiok“, kuria, kaip teigia Didžioji Britanija, jos teritorijoje buvo apnuodytas buvęs rusų šnipas Sergejus Skripalis.

L. Rinkas naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, kad valstybės remtoje programoje dirbo iki 10-ojo dešimtmečio pradžios, ir pridūrė, kad buvęs dvigubas agentas S. Skripalis ir jo duktė būtų mirę, jei jį būtų nuodijusi Maskva.

„Jie vis dar gyvi. Tai reiškia, kad arba tai buvo visai ne „Novičiok“ sistema, arba ji buvo blogai pagaminta, nerūpestingai panaudota“, – sakė jis interviu.

„Arba iškart po panaudojimo anglai panaudojo priešnuodį, o šiuo atveju jie turėjo tiksliai žinoti, koks nuodas“, – sakė L. Rinkas.

Pasak jo, jis 27 metus dirbo valstybinėje laboratorijoje uždarame Šichanų mieste, kur „Novičiok“ kūrimas sudarė jo daktaro disertacijos pagrindą.

„Su „Novičiok“ Šichanuose ir Maskvoje dirbo didelė specialistų grupė“, – sakė jis.

Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas praėjusią savaitę sakė, kad Maskva niekada nevykdė jokių programų tokiam cheminiam ginklui kurti.

Antradienį Rusijos užsienio reikalų ministerija patvirtino agentūrai AFP, kad tokios pozicijos laikomasi ir toliau.

Britas B. Johnsonas sakė, kad „akivaizdus šio ginklo rusiškumas“ panaudotas siekiant „pasiųsti signalą visiems kitamaniams“.

„Žinia yra aiški: mes sumedžiosime jus, mes rasime jus ir mes nužudysime jus – ir nors mes su panieka neigsime savo kaltę, pasaulis žinos, kad tai padarė Rusija“, – parašė jis laikraščiui „Daily Telegraph“.

Kalbėdamasis telefonu su Didžiosios Britanijos ministre pirmininke Theresa May (Tereza Mei), Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe (Šindzas Abė) išreiškė „pasipiktinimą“ dėl šio išpuolio ir ragino Maskvą atsakyti į tai rimtai.

Sh. Abe „smerkė šį incidentą“ ir sakė, kad Japonija „pasidalijo mūsų pasipiktinimu“, sakė Th. May tarnybos atstovas.

Jiedu abu mano, kad „Rusija turi atsakyti rimtai, visiškai bendradarbiaudama su OPCW tyrėjais“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių