Ispanijos socialistai – ant „pilietinio karo“ slenksčio

  • Teksto dydis:

Ispanijos Socialistų partija ketvirtadienį atsidūrė ant „pilietinio karo“ slenksčio, pusei jos lyderių surengus perversmą, kuris gali būti gera žinia tiems, kurie nori išvesti šalį iš politinės aklavietės.

„Liūdnas vaizdas“, „Karas“ – skelbė antraštės Ispanijos laikraščiuose, rašančiuose apie 17 įtakingų partijos narių trečiadienio vakaro bandymą nuversti jos lyderį Pedro Sanchezą (Pedrą Sančesą). Sukilėlių netenkina tai, kaip partijos lyderis pastaruoju metu veda socialistų laivą per permainingus politikos vandenis.

„Per pastaruosius dešimtmečius socialistai jau yra išgyvenę audringų laikotarpių, tačiau mes dar niekad nematėme nieko panašaus – pučo... (siekiant) nuversti generalinį sekretorių, kurį demokratiškai išrinko partijos eiliniai nariai“, – rašė dešinės pakraipos dienraštis „El Mundo“.

Socialistų partiją (PSOE) jau daug mėnesių žlugdo vidinis nepasitenkinimas dėl P. Sanchezo vadovavimo per visą jau devynis mėnesius trunkančią politinę krizę, jos varžovėms nepajėgiant susitarti dėl vyriausybės po dvejų rinkimų, kuriuose neatsirado aiškių nugalėtojų.

PSOE pasirodė prasčiausiai per kelis dešimtmečius praėjusį gruodį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose ir birželį vykusiame pakartotiniame balsavime, iš jų rinkėjų balsus atėmė gana naujos partijos.

Šį savaitgalį partijos patirtas smūgis dviejuose regioniniuose rinkimuose perpildė perversme dalyvavusių įtakingų socialistų partijos narių kantrybės taurę.

Lemiamos „24 valandos“

PSOE problemos panašios kaip ir Didžiosios Britanijos leiboristų partijos, kurios lyderiui Jeremy Corbynui (Džeremiui Korbinui) iššūkį metė kiti įtakingi partijos nariai.

Tačiau praėjusį savaitgalį jam pavyko išsilaikyti vadovo poste. J. Corbynas rinkimuose didele balsų persvara įveikė savo varžovą Oweną Smithą (Oveną Smitą) paprastų partijos narių ir šalininkų dėka, nors didžioji dauguma leiboristų įstatymų leidėjų norėjo, kad J. Corbynas pasitrauktų.

44 metų P. Sanchezas anksčiau ketvirtadienį atvyko į partijos būstinę Madride dalyvauti dabar jau gerokai sumažėjusios partijos vykdomojo komiteto susitikime, kuris vyko už uždarų durų ir į kurį jis atvyko automobiliu užtamsintais langais, su vairuotoju.

Įskaitant du anksčiau iš komiteto pasitraukusius narius, iš viso jį jau paliko daugiau nei pusė – 19 iš 35 narių, todėl ateitis atrodo miglota.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių