Ispanijos premjeras žada švelninti griežto taupymo režimą

  • Teksto dydis:

Ispanijos vyriausybė per ateinančius dvejus metus švelnins griežto taupymo programą, nes ekonomika atrodo kylanti iš recesijos, ketvirtadienį pareiškė premjeras Mariano Rajoy (Marianas Rachojus).

„Manau, dabar galime sakyti, kad nebus tolesnių apkarpymų, kurie būtų tokie dideli, kokių esame atlikę per pastaruosius dvejus metus“, – sakė M.Rajoy interviu nacionaliniam radijui, kur davė jo vyriausybei minint kadencijos vidurį.

Po triuškinamos pergalės prieš dvejus metus vykusiuose rinkimuose M.Rajoy ėmėsi nepopuliarių valstybės išlaidų mažinimo priemonių, padidino mokesčius ir reformavo santykius darbo rinkoje, siekdamas stabilizuoti finansus ketvirtojoje pagal dydį euro zonos ekonomikoje.

Naujausia oficiali statistika rodo, kad Ispanija šių metų trečiame ketvirtyje atsargiai kilo iš dvejus metus trukusios recesijos, tačiau nedarbo lygis išlieka itin aukštas – beveik 26 procentai.
„Padėtis darbo rinkoje bloga, ir tai yra pagrindinis iššūkis, bet jau matome šviesą“ tunelio gale, sakė M.Rajoy.

Europos institucijos atidžiai stebi, kaip Ispanija vykdo įsipareigojimus sumažinti biudžeto deficitą, bet M.Rajoy nurodė, kad nuo šiol reformų intensyvumas mažės.

Premjeras sakė turintis vilčių sumažinti pajamų mokestį, kurį jo vyriausybė padidino praėjus kelioms dienoms po atėjimo į valdžią, turėdama absoliučią daugumą parlamente.

„Tai buvo sunkūs sprendimai, kurių niekas nemėgsta priimti, tačiau jie buvo absoliučiai būtini, o aš teigiu, kad jie padėjo pakloti tvirtą pamatą ateičiai, užtikrinti augimą ir kurti darbo vietas, – aiškino jis. – Manau, kad rezultatai ryškėja ir jie bus aiškiai matomi ateinančiais metais.“

Premjeras pažadėjo, kad 2014-aisiais pridėtinės vertės mokestis nebebus didinamas. Vyriausybė padidino PVM praeitais metais, tačiau žingsnis išprovokavo piktus protestus gatvėse, taip pat perspėjimus, jog tai gali sumažinti vartojimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių