Ispanijos premjeras pasisako prieš ES derybas su Škotija po „Brexit“

  • Teksto dydis:

Ispanijos ministro pirmininko pareigas einantis Mariano Rajoy (Marianas Rachojus) trečiadienį pareiškė, kad Madridas priešinsis bet kokioms atskiroms deryboms su Škotija dėl jos ateities Europos Sąjungoje, britų rinkėjams nubalsavus už pasitraukimą iš Bendrijos.

Ispanija atkakliai priešinasi Škotijos nepriklausomybei, baimindamasi, kad škotų atsiskyrimas nesudarytų precedento jos pačios separatistams, ypač turtingiausiam šalies Katalonijos regionui.

„Ispanijos vyriausybė pasisako prieš bet kokias derybas su bet kuo, išskyrus Britanijos vyriausybę“, – sakė M.Rajoy po to, kai 27 ES valstybių lyderiai, išskyrus Britanijos vyriausybės vadovą, susitiko Briuselyje aptarti „Brexit“ scenarijaus.

„Jungtinė Karalystė pasitraukia, o su ja (traukiasi ) ir visi, kas sudaro Jungtinę Karalystę“, – kalbėjo jis.

M.Rajoy pasisakymas nuskambėjo likus kelioms valandoms iki Europos Komisijos vadovo Jeano-Claude'o Junckerio (Žano Klodo Junkerio) susitikimo su Škotijos pirmąja ministre Nicola Sturgeon (Nikola Sterdžn).

N.Sturgeon sako, kad yra pasiruošusi visomis priemonėmis ginti Škotijos vietą Europos Sąjungoje, ir surengti dar vieną referendumą dėl jos nepriklausomybės, jeigu tik jo prireiktų.

Vis tik Europos vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas atsisakė susitikti su pirmąja ministre, kadangi „momentas nėra tinkamas“, antradienį pranešė šaltinis Taryboje.

Nors 52 procentai britų nubalsavo už pasitraukimą iš ES, Škotijoje 62 procentai balsavo už pasilikimą Bendrijoje, o palaikė „Brexit“ stovyklą 38 proc. škotų rinkėjų.

2014 metais vykusiame referendume dėl Škotijos nepriklausomybės škotų rinkėjai pasisakė už pasilikimą Jungtinėje Karalystėje, tačiau dabar pasigirsta raginimų surengti dar vieną plebiscitą, kuris suteiktų Škotijai galimybę likti Europos Sąjungoje.


Šiame straipsnyje: Mariano RajoyŠkotijaESBrexit

NAUJAUSI KOMENTARAI

remiantis

remiantis  portretas
Landzbergio aritmetika, už pasilikimą ES tebalsavo vos 45 procentai rinkeju, ir toli grazu maziau kaip puse visu gyventoju.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių