Ispanijos karalius apsivalė – „ferarių“ nebeturi

  • Teksto dydis:

Ispanijos karalius Felipe VI (Felipė VI), prieš šešis mėnesius pradėjęs savo karaliavimą, toliau švelniai gludina skandalų paveiktą monarchijos įvaizdį: atsikrato karališkųjų „Ferrari“ ir skelbia rūmų sąskaitas, tačiau kritikai reikalauja daugiau.

Penktadienį sueina lygiai pusė metų nuo tos dienos, kai 46 metų Felipe perėmė sostą ir pažadėjo padaryti taip, kad „ispanai didžiuotųsi savo karaliumi“. Dabar, kai rengiasi savo, kaip karaliaus, pirmai Kalėdų kalbai gruodžio 24-ąją, jo veikla sulaukė tiriamo žvilgsnio.

Monarchijos populiarumas, regis, padidėjo, bet antimonarchistiniai sentimentai kai kuriuose sluoksniuose gyvuoja toliau, be to, išsikvėpė ne visi skandalai, kurie temdė kelerius paskutinius Felipe tėvo Juano Carloso (Chuano Karloso) valdymo metus prieš jam atsistatydinant.

Juanas Carlosas 2012 metais, per patį Ispanijos recesijos piką, papiktino ispanus išvyka medžioti dramblių į Botsvaną. Tuo tarpu Felipe sesuo Cristina (Kristina) buvo apkaltinta korupcijos tyrime jos vyro atžvilgiu.

Kai sostą perėmė Felipe, šalininkai vylėsi, kad jis, jo 41 metų žmona, buvusi naujienų pranešėja Letizia (Letisija), ir dvi šviesiaplaukės poros dukterys, devynerių Leonor ir septynerių Sofia (Sofija), galės atgaivinti monarchijos įvaizdį.

Naujasis karalius ėmėsi žingsnių dėl didesnio karališkųjų rūmų ūkio skaidrumo. Jis įvedė naują rūmų elgesio kodeksą ir paskelbė detales apie rūmų išlaidas.

Felipe nurodė karališkosios šeimos nariams nepriimti jokių ekstravagantiškų dovanų. Visos oficialios jų gaunamos dovanos dabar turi būti perduotos nacionaliniam paveldui.

Rūmai perleido valstybei du prabangius automobilius „Ferrari“, kuriuos Juanui Carlosui padovanojo vienas arabų šeichas ir kurie dabar turi būti parduoti aukcione, sakė šaltiniai rūmuose.

Žiniasklaida apskaičiavo, kad buvusio karaliaus turtas yra vertas 1,7 mlrd. eurų. Rūmai šį skaičių neigia ir sako, kad jis apima ir tą turtą, kuris iš tiesų priklauso valstybei.
Juanui Carlosui atsistatydinant, monarchijos populiarumas tarp ispanų buvo nukritęs maždaug iki trečdalio, rodė instituto CIS duomenys.

Neseniai įvairių laikraščių atliktos visuomenės apklausos rodo, kad Felipe tą tendenciją pakeitė priešinga. Konservatyvaus laikraščio „La Razon“ paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad Felipe populiarumas yra 72 procentai.

Monarchijos ekspertas Antonio del Moralas (Antonijus del Moralas) sakė, jog Felipe daro tai, „ką Ispanijos monarchijai reikėjo padaryti siekiant atkovoti truputį to prestižo, kurį ji prarado per pastaruosius dvejus ar trejus metus“.

Tačiau Barselonos universiteto politologas Jordi Matasas (Žordi Matasas) pavadino Felipe „karaliumi tinginiu“.

„Viskas yra lygiai taip pat ar blogiau, naujosios monarchijos įtakos niekur nematyti. Daug kalbų, bet mažai rezultatų“, – laikraštyje „El Pais“ rašė J.Matasas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių