Ispanijoje – neoficialus kelių policininkų streikas

Ispanijos kelių policininkai, protestuodami prieš sumažintus atlyginimus ir naują darbo apmokėjimo tvarką, ėmėsi neįprasto protesto.

Jie pažeidėjus tik perspėja, bet vengia rinkti baudas į valstybės biudžetą.

Kritikai sako, kad neoficialus streikas skatina vairuoti neatsakingai, ir šoktelėjęs aukų skaičius tai patvirtina.

Streiko kelių policininkai nepaskelbė, nes streikuoti ir negali, bet tvarką Ispanijos keliuose prižiūrintys civilinės gvardijos pareigūnai jau kurį laiką stengiasi ne skirti baudas, o tik perspėti pažeidėjus.

Spauda jau praminė tai padėtų rašiklių streiku.

Kelių policininkai seniai nepatenkinti, kad uždirba mažiau už kitus pareigūnus – apie 6 tūkst. litų per mėnesį, ir nesulaukė priimant naujų žmonių, nors premjeras žadėjo taip mažinti nedarbą. Vėliau jiems nurodyta mažiau kalbėti mobiliaisiais telefonais, daugiau radijo ryšiu ir mažiau važinėti, o daugiau laiko praleisti stovint.

Bet kantrybės taurę perpildė vyriausybės taupymas ir siekis pripildyti biudžetą – birželį atlyginimai sumažinti 5 proc., o nedidelės mėnesinės premijos susietos su specialiais taškais. Taškų pareigūnas gauna daugiau, jeigu skiria daugiau baudų, o ne padeda vairuotojams.

„Jie mums sako: arba skirkite kuo daugiau baudų, arba neteksite pinigų, nes nebūsite produktyvūs“, – komentavo Jose Aantonio Agudo, Nepriklausomos civilinės gvardijos asociacijos atstovas.

Tad prasidėjus neoficialiam protestui, baudų šią liepą skirta beveik perpus mažiau negu pernykštę, tačiau kritikai sako, kad policininkai pasirinko taktiką, kuri vienoje iš svarbiausių Europos turistinių šalių per patį atostogų piką kelia grėsmę perpildytuose keliuose.

Nors palyginti su pernai šiemet žūdavo keliuose šeštadaliu mažiau žmonių, praėjusį savaitgalį aukų skaičius netikėtai šoktelėjo ir vidurkį viršijo beveik pusantro karto.

Vyriausybė kaltinimus atmeta ir sako, kad tai per trumpas laikas daryti išvadas.


Šiame straipsnyje: Ispanijapolicijastreikas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių