Ispanijoje – istorinis smūgis konservatoriams

  • Teksto dydis:

Ispanijos protestų judėjimas „Indignado“ sekmadienį vykusiuose vietos valdžios rinkimuose sudavė istorinį smūgį savo politiniams priešininkams konservatoriams, užėmęs pirmąją vietą Barselonoje ir sugriovęs valdančiosios partijos daugumą Madride.

Ispanijos protestų judėjimas „Indignado“ sekmadienį vykusiuose vietos valdžios rinkimuose sudavė istorinį smūgį savo politiniams priešininkams konservatoriams, užėmęs pirmąją vietą Barselonoje ir sugriovęs valdančiosios partijos daugumą Madride.

Po šių rinkimų, žadančių dramatiškas politines permainas, sparčiai iškilęs judėjimas „Indignado“, remiamas prieš taupymą nusistačiusios partijos „Podemos“, gali perimti į savo rankas sostinės, kuri ilgą laiką buvo konservatorių bastionas, vairą.

Naujos politinės jėgos - „Barcelona En Comu“ ir „Ahora Madrid“ - buvo oficialiai įsteigtos vos prieš kelis mėnesius, tačiau jau susilpnino dviejų didžiųjų partijų, kurios valdė Ispaniją beveik keturis dešimtmečius, pozicijas.

Šie visuomeniniai judėjimai užgimė iš judėjimo „Indignado“, kuris pastaraisiais metais Ispanijos miestų gatvėse rengė protestus prieš nedarbą, korupciją ir su krize susijusį išlaidų mažinimą.

Tūkstančiai džiūgaujančių abiejų visuomeninių judėjimų šalininkų išėjo į Madrido ir Barselonos gatves, skanduodami šūkius „Taip, mes galime!“

„Ahora Madrid“, vadovaujamas 71 metų buvusios Aukščiausiojo Teismo teisėjos Manuelos Carmenos Castrillo (Manuelos Karmenos Kastriljo), užėmė antrą vietą, atsilikęs nuo valdančiosios Liaudies partijos (PP), tačiau gali vadovauti sostinei, jei suvienys jėgas su pagrindine opozicine Socialistų partija, kuri liko trečia.

„Prisiminsime tai kaip kažką ypatingo ir nepaprasto“, - sakė M.Carmena Castrillo savo šalininkams Madrido centre.

Dovydas ir Galijotas

Barselonos visuomeniniam judėjimui vadovauja 41 metų aktyvistė Ada Colau Ballano (Ada Kolau Baljano), kuri išgarsėjo kovodama už iškeldinamų namų savininkų teises.

„Tai taps istorija“, - sakė ji savo šalininkams.

„Šioje titaniškoje Dovydo ir Galijoto kovoje mes laimėjome, nes padarėme neįtikėtinų dalykų su menkais ištekliais ir žmonių galia“, - pabrėžė A.Colau Ballano.

„Barcelona En Comu“ miesto taryboje gavo vos viena vieta daugiau už savo artimiausius politinius varžovus.

Sostinėje „Ahora Madrid“ lyderė M.Carmena Castrillo turi šansą suduoti skaudų smūgį Madridui 23 metus vadovavusiai Liaudies partijai ir ministrui pirmininkui Mariano Rajoy (Marianui Rachojui), kuris jau rengiasi lapkritį numatytiems visuotiniams rinkimams.

Tuo tarpu A.Colau Ballano laukia kebli užduotis suformuoti koaliciją su virtine mažų ir tarpusavyje konkuruojančių partijų, kurios savo ruožtu gali susivienyti ir užkirsti jai kelią į valdžią.

Bet kokiu atveju A.Colau Ballano užimta pirmoji vieta jos šalininkų buvo sutikta kaip didžiulis triumfas.

„Nesu pripratęs prie pergalių, tai keistas jausmas“, - sakė vienas jos šalininkų, 63 metų Fernando Ramosas (Fernandas Ramosas), kuris balandį tapo pensininku, nors nedirbo jau ilgą laiką, nes negalėjo gauti darbo.

„Šiandien išaušo kitokia diena. Pralaimėtojai iškovojo pergalę, ir tai yra didi pergalė“, - pridūrė jis.

Sutelkusi dėmesį į visuotinius rinkimus

„Podemos“, kuri yra Graikijos valdančiosios kairiojo sparno partijos „Syriza“ sąjungininkė, pati miestų tarybų rinkimuose nedalyvavo, bet užėmė trečią vietą rinkimuose į kelių regionų įstatymų leidybos susirinkimus.

Liaudies partijai ir socialistams „tai vieni prasčiausių rinkimų rezultatų per visą jų istoriją“, sakė „Podemos“ lyderis Pablo Iglesias (Pablas Iglesijas) savo šalininkams po to, kai užsidarė balsavimo apylinkės.

„Permainų pavasaris negrįžtamas ir lydės mus iki lapkričio. Priimsime iššūkį ir įveiksime Liaudies partiją rinkimuose“, - sakė O.Iglesias, kuris savo ilgus plaukus nešioja surišęs į uodegą.

Greta kairiojo sparno protestų judėjimų rinkimuose varžėsi ir ekonomikos srityje liberali centristų partija „Ciudadanos“, kuri Madride ir Barselonoje liko ketvirta.

„Ciudadanos“, kaip ir „Podemos“, žada kovoti su korupcija ir išgydyti šalį, kurią nualino didžiulis nedarbas ir griežta taupymo politika.

„Ciudadanos“ apeliuoja tiek į kairiojo, tiek į dešiniojo sparno rinkėjus, žadėdama nuosaikesnes ir rinkai palankias reformas, kurios ne taip gąsdintų užsienio investuotojus.

„Ciudadanos“ lyderis Albertas Rivera Diazas (Albertas River Diasas) sakė, kad po sekmadienio rinkimų jo vadovaujama politinė jėga yra „trečioji pagal dydį vietos valdžios partija Ispanija“.

„Tai tik pradžia, - sakė jis. - Ispanijoje yra vietos trečiajam keliui.“

Liaudies partija laimėjo rinkimus į įstatymų leidybos susirinkimus 12-oje iš 13-os regionų, tačiau prarado absoliučias daugumas.

Ji gavo daugiausiai balsų ir miestų tarybų rinkimuose, tačiau palyginti su 2011 metais, parama šiai partijai nuo 37 proc. sumažėjo iki 27 procentų.

Premjeras M.Rajoy įspėjo, kad Liaudies partijai netekus valdžios, gali būti sutrikdytas Ispanijos ekonomikos atsigavimas.

„Vadovausime mūsų daugumai nuolankiai, - žurnalistams sakė vienas Liaudies partijos lyderių Carlosas Floriano (Karlosas Florianas). - Kito parlamento darbas bus grindžiamas dialogu ir susitarimais.“


Šiame straipsnyje: Ispanijapolitikarinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių