Ispanija gali apskųsti Vokietijos teismo sprendimą neišduoti C. Puigdemont'o

  • Teksto dydis:

Ispanijos prokuratūra penktadienį paskelbė svarstanti galimybę apskųsti Europos Teisingumo Teismui vieno Vokietijos teismo sprendimą neišduoti Madridui nuversto Katalonijos lyderio Carleso Puigdemont'o (Karleso Pudždemono).

Vokietijos Šlėzvigo-Holšteino žemės teismas ketvirtadienį nusprendė, kad katalonų separatistų lyderio išdavimas pagal kaltinimą maištu būtų neteisėtas.

C. Puigdemont'as nedalyvavo smurte per spalio mėnesį įvykusį referendumą dėl Katalonijos nepriklausomybės, sakoma teisėjų pareiškime.

Tuo remiantis buvo atmestas kaltintojų argumentas, kad Ispanijos kaltinimas maištu yra pakankamai panašus į Vokietijos tėvynės išdavimo sąvoką, todėl gali pateisinti ekstradiciją.

Vis dėlto Vokietijos teismas nurodė, kad C. Puigdemont'as galėtų būti išduotas Madridui dėl taip pat jam pateikto kaltinimo valstybės lėšų švaistymu, tačiau ispanų teisėjai artimiausiu metu turi „paaiškinti detales“.

Ispanijos prokuratūra pareiškė esanti „įsitikinusi“, kad galutinis Vokietijos teismo sprendimas gerbs teismo sprendimų „abipusio pripažinimo“ principą, neatskiriamą nuo Europos arešto orderio sistemos.

„Bet kokiu atveju, prokuratūra išnagrinės galimybę imtis reikalingų veiksmų, kad apsaugotų ir apgintų Europos teisinę sistemą... Europos Teisingumo Teisme“, – sakoma ispanų prokurorų pareiškime.

Liuksemburge įsikūrusiam ETT priklauso 28 Bendrijos narių jurisdikcija.

Jei C. Puigdemont'as bus išduotas Madridui dėl mažiau griežto kaltinimo, Vokietijos teismo atsisakymas pripažinti kaltinimą maištu Europos teisinėje sistemoje reiškia, kad katalonų eksprezidentas Ispanijoje negalėtų būti teisiamas dėl šio nusikaltimo. Kai kurie Ispanijos teisės profesoriai teisių gynėjų grupės pastarąjį kaltinimą yra pavadinę ekstremaliu.

Ispanijos Aukščiausiasis Teismas anksčiau penktadienį pranešė, kad tyrimą dėl Katalonijos separatistų bandymo atsiskirti nuo Ispanijos atliekantis jo teisėjas svarsto galimybę pasikonsultuoti su ETT dėl ekstradicijos tarp Europos Sąjungos narių procedūrų.

Pasak Aukščiausiojo Teismo atstovės, teisėjas Pablo Llarena (Pablas Ljarena) planuoja pradėti konsultacijas su aukščiausios instancijos Europos teismu dėl arešto orderio galiojimo Bendrijos ribose, siekiant panaikinti politinius ir biurokratinius suvaržymus ekstradicijos iš vienos ES narės į kitą atvejais.

C. Puigdemont'as, penktadienį paleistas iš Vokietijos kalėjimo už užstatą, teisėjams atmetus Ispanijos prašymą jį išduoti dėl kaltinimo maištu, paragino Madridą nedelsiant pradėti derybas dėl politinio sprendimo, kad būtų užbaigtas ginčas dėl turtingo regiono atsiskyrimo nuo Ispanijos.

„Reikalavome dialogo kelerius metus, bet gavome tik smurto ir represijų, – žurnalistams sakė C. Puigdemont'as. – Ispanijos pareigūnai be jokių pasiteisinimų turi pradėti politinį dialogą su Katalonijos politiniais lyderiais.“

Jis taip pat pareikalavo, kad būtų „nedelsiant paleisti visi mano kolegos (katalonai)“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių