Ispanija: ES ir Kanados prekybos sutartis – pavyzdys „Brexit“ procesui

  • Teksto dydis:

Prieštaringai vertinama Europos Sąjungos ir Kanados laisvosios prekybos sutartis yra vienintelis modelis ateities susitarimui tarp Bendrijos ir iš jos nusprendusios pasitraukti Didžiosios Britanijos, pirmadienį pareiškė Ispanijos užsienio reikalų ministras.

Ispanų diplomatijos vadovas Jose Manuelis Garcia-Margallo (Chosė Manuelis Garsija-Margaljas) sakė, kad sutartis su Kanada yra daug tinkamesnis pavyzdys būsimiems ryšiams su Jungtine Karalyste negu dažniau minimos ES sutartys su Norvegija arba Šveicarija.

„Sutartis su Kanada yra precedentas sutarčiai tarp ES ir Britanijos“, – sakė žurnalistams J.M. Garcia-Margallo prieš Bendrijos diplomatijos vadovų derybas Liuksemburge.

„Ši sutartis savaime svarbi – taip pat kaip modelis“ susitarimui su Jungtine Karalyste, pridūrė jis.

Po septynerius metus trukusių derybų Europos Sąjungos (ES) ir Kanados laisvosios prekybos sutartį (CETA) įstrigo finišo tiesiojoje, kai prancūzakalbis Valonijos regionas Belgijoje užblokavo ją prieš spalio 27 dieną planuotą pasirašymą.

Ispanijos ministras ragino ES įveikti šią kliūtį, juolab kad CETA gali tapti šablonu ryšiams su Londonu, kai birželį D. Britanija per referendumą netikėtai apsisprendė išstoti iš Bendrijos.

Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) nurodė iki kovo pabaigos inicijuosianti dvejus metus galinčias trukti derybas dėl pasitraukimo iš ES, bet jos vyriausybė nesutaria, ar šalis turėtų likti bendrosios rinkos nare ir apriboti imigraciją iš Bendrijos šalių.

„Užmirškit Norvegijos modelį, užmirškit Šveicarijos modelį – dėl žmonių judėjimo laisvės.Užmirškit turkiškojo stiliaus muitų sąjungą“, – aiškino J.M. Garcia-Margallo.

„Jeigu britai reikalauja užsitikrinti galimybę varžyti europiečių darbininkų laisvą judėjimą į Jungtinę Karalystę, tai vienintelis sprendinys yra kanadietiškasis“, – pridūrė jis.

Pagal CETA numatoma panaikinti beveik visus muitus prekybai tarp Kanados ir ES, išskyrus kai kuriuos jautrius žemės ūkio produktus.

Tačiau aktyvistai tvirtina, kad CETA sukurs pavojingą precedentą ir atvers kelią panašiai, bet daug ambicingesnei sutarčiai su JAV – Transatlantinei prekybos ir investicijų partnerystei (TTIP).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių