Ispanai paminėjo 5-ąsias protestų judėjimo „Indignados“ metines

  • Teksto dydis:

Ispanijos sostinėje sekmadienį tūkstančiai žmonių išėjo į gatves paminėti penktųjų metinių, kai užgimė judėjimas „Indignados“ („Pasipiktinusieji“), kuris sukrėtė šalies politinę sistemą ir davė pradžią panašių protestų judėjimų bangai visame pasaulyje.

Minios žmonių sekmadienį aidint būgnams žygiavo Madrido gatvėmis, nešdami plakatus su užrašais: „Pasipiktinusieji, vieningi ar nugalėti!“, „Nedarbas žygiuoja!“, „Žmonių, ne valstybių Europos Sąjunga!“.

Tūkstančiai žmonių visą dieną iki vėlaus vakaro taip pat plūdo į Madrido centrinę Saulės vartų aikštę paminėti 2011-ųjų pavasarį čia ne vieną savaitę vykusių protestų, kurių metu protestuotojai buvo užėmę šią vietą.

„Atėjome čia paminėti G-15 (Gegužės 15-osios). Iš tiesų ten buvau. Praktiškai gyvenau Saulės vartų aikštėje, – naujienų agentūrai AFP sakė 55 metų Asun Lasaosa. – Tačiau šįkart čia žmonės susirinko linksmintis.“

Tais metais visoje Ispanijoje įvyko 21 tūkst. protestų, kuriuose dalyvavę žmonės reiškė pasipiktinimą ekonomine krize, vyriausybės vykdoma griežto taupymo politika ir korupcija.

Šis judėjimas greitai išplito už Ispanijos ribų ir įkvėpė antikapitalistinius protestus „Užimk Volstritą“ (Occupy Wall Street) Niujorke bei panašius sambūrius kituose Europos miestuose.

Iš „Indignados“ taip pat užgimė 2014 metų sausį įkurta prieš taupymo politiką nusistačiusi ultrakairioji partija „Podemos“ („Mes galime“), kuri transformavo Ispanijos tradicinę politinę sistemą, pernai vykusiuose visuotiniuose rinkimuose užėmusi trečią vietą.

„Prieš penkerius metus susirinkome čia, ir tai buvo labai jaudinantis prabudimo, vienybės ir dvasinės bendrystės judėjimas“, – sakė 35 metų Paola Weil (Paola Veil).

„Judėjimas „Indignados“ visuomenės dugne esantiems žmonėms suteikė šansą pasisakyti“, – sakė dokumentinių filmų kūrėjas, 53 metų Lorenzo Higuerasas (Lorensas Higerasas).

Iki Gegužės 15-osios „mes nesupratome, kas esame – žmonės, kurie gali mąstyti ir veikti“, sakė jis.

Daugiau nei 2 mln. ispanų neteko darbo per ekonominę krizę , o vyriausybė smarkiai apkarpė išlaidas, siekdama sumažinti milžinišką valstybės skolų naštą.

Tai padėjo Ispanijai išvengti ekonomikos griūties, tačiau dėl griežto valstybės taupymo padidėjo socialinė nelygybė, o virtinė korupcijos skandalų dar sustiprino paprastų žmonių nepasitenkinimą elitu.

Šis pyktis įkvėpė judėjimą „Indignados“, į kurį susibūrė įvairių politinių pažiūrų žmonės, „pasipiktinę“ šalies politinėmis, ekonominėmis ir socialinėmis problemomis.

Judėjimui pavyko prasimušti į didžiųjų šalies miestų, tokių, kaip Madridas ir Barselona, tarybas, kuriose jo aktyvistai po pernai gegužę vykusių vietos valdžios rinkimų užima įtakingus postus.

„Indignados“ taip pat smarkiai pakeitė šalies parlamento sudėtį, sparčiai išpopuliarėjus „Podemos“ ir kitai naujai centristinės pakraipos partijai „Ciudadanos“ („Piliečiai“). Po gruodį vykusių rinkimų iš 350 įstatymų leidėjų 211-a yra parlamento naujokai.

Tačiau tai įstūmė šalį į politinę aklavietę, nes partijos nesugebėjo susitarti dėl koalicinės vyriausybės suformavimo, todėl birželio 26 dieną vėl bus rengiami parlamento rinkimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių