Islandijos politinei sistemai iššūkį meta poetė

Birgitta Jonsdottir (49 m.) prieš kelerius metus įkūrė radikalią Piratų partiją, kuri, kaip parodė ką tik šalyje vykę parlamento rinkimai, Islandijoje išpopuliarėjo žaibišku greičiu. „Piratai“ skelbia besielgsiantys it Robinas Hudas – visą galią perduos tautai.

Žmonių, o ne politikų Konstitucija

Anarchistinė Piratų partija Islandijos parlamento rinkimuose nustebino surinktais rinkėjų balsais. 63 vietas turinčiame parlamente ji laimėjo dešimt mandatų, kai praėjusiuose rinkimuose partija tebuvo gavusi tris. Prieš rinkimus buvo spėliojama, kad „piratai“ gali gauti ir dvidešimt mandatų, taip tapdami galingiausia partija parlamente.

Tikėtina, kad neįprastai greitai iškilusi partija sudarys koaliciją su kitomis kairiojo sparno partijomis. Apie 40 proc. „piratų“ rėmėjų yra jauni, iki trisdešimties metų, islandai. Jie suteikė pasitikėjimą šiai partijai, nes „piratai“ pažadėjo Vyriausybę padaryti skaidresnę ir labiau atsižvelgiančią į žmonių interesus.

Konservatyvi Nepriklausomybės partija, priklausiusi valdančiajai koalicijai, gavo daugiausiai mandatų – 21. Paprastai partijai, geriausiai pasirodžiusiai rinkimuose ir pagerinusiai rodiklius, suteikiama teisė sudaryti naują Islandijos vyriausybę. Bet partijos pirmininkas Bjarni Benediktssonas pirmadienį per susitikimą su šalies prezidentu Gudni Johanessonu negavo mandato formuoti naują Vyriausybę. Dabartinis Islandijos premjeras Sigurdur Ingi Johannsson, priklausantis centristinės pakraipos Pažangos partijai, buvo priverstas atsistatydinti, kai buvusi Vyriausybė nebesurinko daugumos rinkimuose.

Piratų partija viliasi patvirtinti pirmąją pasaulyje kolektyvinę Konstituciją, kurią sukurtų ne politikai, o paprasti islandai. Pagrindinė jos esmė – tiesioginė demokratija, išraiškos laisvė, civilinės teisės, internetinio tinklo neutralumas ir skaidrumas. Šiuo metu Islandijoje galioja 72-jų metų Konstitucija, suteikta Danijos karaliaus, kai islandai tapo nepriklausomi.

Partija save lygina su Robinu Hudu, kai kalba apie galių atėmimą iš elito ir jų perdavimo paprastiems žmonėms. Daugeliui žmonių partijos pavadinimas atrodo keistas, bet jos nariai tiki, kad Robinas Hudas elgėsi panašiai kaip piratas.

Populizmo dvasia

Piratų partijos įkūrėja B. Jonsdottir – poetė, aktyvistė, programuotoja, buvusi „WikiLeaks“ aktyvistė ir organizacijos „International Modern Media Institution“ pirmininkė. Birgitta buvo ištekėjusi už Charleso Egillo Hirto, kuris dingo prieš daugybę metų. Jo kūnas rastas praėjus penkeriems metams po dingimo. Su vyru Birgitta susilaukė sūnaus Neptūno.

Prieš septynerius moteris antrą kartą ištekėjo už australo Danielio Johnsono. Jie buvo vedę penkerius metus ir Melburne susilaukė sūnaus Delfino. Birgitta save apibūdina kaip „poelitikę“ – pusiau poetę ir politikę. Bet savo šalyje ji geriausiai žinoma kaip radikalios Piratų partijos įkūrėja, suvienijusi anarchistus, libertarus ir programišius. Iki 2008-ųjų finansinės krizės B.Jonsdottir išties buvo poetė, dvidešimt dvejų ji išleido pirmąją knygą. Ji gynė civilines žmonių teises dar iki krizės, tačiau būtent sunkmetis ją pastūmėjo pradėti politikės karjerą.

Pirmą kartą į parlamentą Birgitta buvo išrinkta prieš septynerius metus, po trejų metų ji ir vėl pateko į valdžią – tik šį kartą su dviem kolegomis po juoda Piratų partijos vėliava. Tai nutiko po finansinio šalies kracho, tuometiniai politiniai įvykiai populistinei partijai padėjo žaibiškai iškilti.

Pernai valdančioji koalicija sulaužė rinkiminį pažadą surengti referendumą dėl galimybės Islandijai prisijungti prie Europos Sąjungos. Tai privertė tūkstančius žmonių išeiti į gatves ir protestuoti. Geopolitiniai įvykiai taip pat sukėlė pasipriešinimo prieš dabartinę valdžią bangą, nuvilnijusią per pasaulį. Pavyzdžiui, Italijoje iškilo populistinis „Penkių žvaigždučių judėjimas“, Graikijoje premjeru tapo Alexis Tsipras, į JAV prezidento postą kandidatavo Bernie Sandersas ir Donaldas Trumpas, o Jungtinė Karalystė nusprendė pasitraukti iš ES. Tai, jog Piratų partija įgyja vis daugiau valdžios, atitinka bendrą pasaulinę tendenciją.  

Islandijos geografinis nutolimas, žvejyba ir turizmu pagrįsta ekonomika bei nepriklausomybė nuo ES išlaisvino šalį nuo imigracijos ir globalizacijos keliamos įtampos. Būtent tai leido liberaliai „piratų“ programai tokiai ir likti bei atsiriboti nuo nacionalizmo, kuris dabar sukelia nemažai protesto balsų tiek Europoje, tiek už Atlanto.

„Piratai“ kovoja už korupcijos sustabdymą, tiesioginę demokratiją, visišką valdžios skaidrumą ir narkotikų dekriminalizavimą. Tačiau kai kuriais klausimais partijos pozicija nėra aiški iki šiol, kadangi jos nariai tiki tuo, jog būtina atsižvelgti į visus rinkėjų norus. Įtraukti tokį požiūrį į Vyriausybės formavimo derybas bus iššūkis, kliūsiantis B. Jonsdottir. Jeigu piratai būtų surinkę daugiau balsų, Birgitta galėjo turėti šansą tapti premjere. Tačiau liaudies dainininko ir vyro, kuris paliko šeimą, duktė sako nė netrokštanti tokios valdžios pozicijos. „Aš norėčiau tuo pasinaudoti ir visą galią atiduoti parlamentui“, – sakė Birgitta.

Partijos pažadai sveikatos sistemai

Piratų partija siekia atkurti universalią sveikatos apsaugą Islandijoje. Jie ketina iš esmės padidinti finansavimą sveikatos priežiūros sistemai, kad ši būtų laisvai prieinama visiems Islandijoje gyventojams, nepaisant koks jų ekonominis statusas. „Piratai“ teigia, kad šalies sveikatos sistema yra ties žlugimo riba ir jie nepakęs to, kad žmonių sveikatai ir gerovei kyla pavojus dėl rūpinimosi biudžetu. Partijos programoje jie numatę susitelkti į sveikatos priežiūros paslaugų, kurias žmonėms suteikia valstybė, plėtimą.

Kadangi iškilus būtinybei nei odontologo, nei psichologo paslaugos nėra padengiamos sveikatos draudimo įstatymų, „piratai“ siekia tai pakeisti ir ieškoti būdų, kaip įtraukti psichologų ir odontologų paslaugas į universalią Islandijos sveikatos sistemą. Jų tikslas – sukurti visuomenę, kurioje kiekvienas turi visišką priėjimą prie kokybiškos sveikatos priežiūros, kadangi tai – tikslas, kuris gana lengvai įgyvendinamas tokioje pasiturimai gyvenančioje šalyje.


Lietuvoje

Lietuvoje rinkimus laimėjusios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatu į sveikatos apsaugos ministrus įvardintas prof. Aurelijus Veryga, kaip ir Islandijos Piratų partijos lyderė, vienu veiklos prioritetu taip pat mini psichikos sveikatą: „Psichikos sveikatai iš tiesų skiriamas per mažas dėmesys. Tiesa, daug kalbama, bet mažai kas padaroma. Kadangi pats esu iš šios srities, man tai – labai svarbu“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių