Islandijoje darbdaviai turės mokėti vienodą atlygį vyrams ir moterims

Islandija pirmoji pasaulyje teisiškai įpareigojo šalies darbdavius mokėti vienodą atlygį. Įsigalioja įstatymas, kuriuo draudžiama už tą patį darbą vyrams ir moterims atsilyginti skirtingai.

Islandijos darbdaviai galės mokėti skirtingą atlygį darbuotojams tik tuomet, jei sugebės įrodyti, kad tai daro dėl skirtingos patirties, kompetencijos ar tenkančios atsakomybės. Jei kils abejonių, kad kitoks atlygis mokamas dėl lyties, darbdavys negaus valstybinio pažymėjimo, liudijančio, kad kompanija vykdo teisingą vienodo atlygio politiką. Reikalavimo nepaisantiems bus skiriamos baudos.

Nors Islandija, kaip ir kitos Skandinavijos šalys, iki šiol buvo viena veiksmingiausiai su lytine diskriminacija kovojančių valstybių, prognozuojama, kad įstatymas stipriai paveiks šalies darbo rinką.

Norint išvengti nesusipratimų, darbdaviams buvo organizuojami specialūs mokymai.

„Visų pirma, tai paveiks darbdavius. Jie privalės laikytis šio įstatymo. Tikimės, kad jie elgsis atsakingai ir padės mums pasiekti šį tikslą“, vylėsi Islandijos socialinių reikalų ministrė Rosa Ingolfsdottir.

Skaičiuojama, kad įstatymo įgyvendinimas kompanijų metines išlaidas padidins nuo 0,1 iki 0,3 procento. Įstatymas paveiks 80 procentų Islandijos darbuotojų ir daugiau nei 1000 darbdavių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių