Islandijoje darbdaviai privalės įrodyti, kad moka vienodus atlyginimus

  • Teksto dydis:

Islandija taps pirmąja šalimi pasaulyje, kurioje darbdaviai turės įrodyti, kad moka vienodus atlyginimus, nepriklausomai nuo darbuotojo lyties, tautybės, lytinės orientacijos ar pilietybės, trečiadienį pranešė šalies valdžia.

Vyriausybė ketina šį mėnesį parlamentui pateikti įstatymo projektą, kuris numatytų, jog daugiau nei 25 darbuotojus turintys darbdaviai privalės gauti pažymą, jog moka vienodą atlyginimą už atliekamą tokį patį darbą.

Nors vienodo darbo užmokesčio sertifikavimo politika įgyvendinimą ir keliose kitose šalyse bei JAV Minesotos valstijoje, manoma, kad Islandija taps pirmąja šalimi, kur tokia tvarka bus privaloma privačioms ir valstybinėms įmonėms.

Maždaug 330 tūkst. gyventojų turinti Islandija nori panaikini darbo užmokesčio nelygybę tarp lyčių iki 2022 metų.

Islandijos lygybės ir socialinių reikalų ministras Thorsteinnas Viglundssonas (Torsteinas Viglundsonas) pareiškė, kad „atėjo laikas padaryti kažką radikalaus sprendžiant šią problemą“.

„Lygios teisės yra žmogaus teisės, – sakė jis. – Privalome užtikrinti, kad vyrai ir moterys turi lygias galimybes darbe. Mūsų pareiga yra imtis visų įmanomų priemonių.“

Pasaulio ekonomikos forumo duomenimis, Islandija yra pirmaujanti šalis pagal lygių lygybę, nors ir čia moterys uždirba 14-18 proc. mažiau už vyrus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių