Islandija prašo Briuselio malonės

ES nepriklausančios Islandijos premjerė Johanna Sigurdardottir ketvirtadienį vieši Briuselyje, kur bando išspręsti konfliktą dėl britų ir olandų prarastų indėlių. Nuo šio vizito gali priklausyti sunkių ekonominių problemų turinčios šalies ateitis.

2008 m. spalį bankrutavus Islandijos bankui „Icesave“, tūkstančiai jo klientų iš Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų prarado savo santaupas - iš viso 3,8 mlrd. eurų. Londonas ir Amsterdamas pareikalavo kompensacijų savo piliečiams, tačiau Islandijos prezidentas Olafas Ragnaras Grimssonas, atsižvelgdamas į visuomenės reakciją, atsisakė pasirašyti įstatymą dėl nuostolių kompensavimo ir šį klausimą pateikė referendumui.

Balsavimas turėtų įvykti kovo 6 d. Apklausos rodo, kad du trečdaliai islandų prieštarauja kompensacijų išmokėjimui. Jie teigia, kad nenori mokėti už bankininkų padarytas klaidas.

Kai kurie apžvalgininkai teigia, kad atsisakiusi išmokėti kompensacijas Islandija gali būti izoliuota ir negauti paskolos iš Tarptautinio valiutos fondo. Be jos šalis atsidurs dar gilesnėje ekonominėje duobėje.

Ieškodama išeičių iš šios aklavietės, Islandijos premjerė ketvirtadienį susitiko su Europos Komisijos pirmininku José Manueliu Barroso. Pasak analitikų, politikė bandė išsiderėti palankesnes kompensacijų išmokėjimo sąlygas.

Ekonominė krizė įtikino daugumą Islandijos politikų, kad gyventi ES sudėtyje būtų geriau. Praėjusių metų liepą Reikjavikas pateikė Briuseliui prašymą būti priimtam į 27 valstybių bloką.


Šiame straipsnyje: Icesavekrizė Islandijoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių