Islandams uždegta žalia šviesa

ES lyderiai ketvirtadienį sutiko pradėti derybas su Islandija dėl narystės bendrijoje, nepaisant skirtingų požiūrių į banginių medžioklę ir banko griūtį, kuri pakenkė britų ir olandų investuotojams.

Europos valstybių ir vyriausybių vadovai, susitikę Briuselyje, suteikė Islandijai kandidatės statusą, praėjus mažiau negu metams nuo jos prašymo priimti į ES šalių gretas.

Pasak vieno diplomatinio šaltinio, ES lyderiai pritarė viršūnių deklaracijai, kurioje nurodoma, kad Islandija "atitinka politinius kriterijus" ir šalys narės sutinka "pradėti narystės derybas".

Priimtame dokumente taip pat minimos narystės siekiančios kandidatės "silpnosios vietos..., tarp kurių yra finansinių paslaugų sritis", tačiau sveikinamas Reikjaviko "pasiryžimas spręsti šias problemas."

Didžioji Britanija ir Nyderlandai pareiškė, kad dialogas dėl narystės turėtų vykti lygiagrečiai su derybomis dėl reikalavimo, kad Reikjavikas atlygintų Amsterdamui ir Londonui už kompensacijas tų šalių piliečiams, kurie patyrė nuostolių žlugus "Icesave" bankui.

Nyderlandų premjeras Janas Peteris Balkenende pareiškė, kad jo šalis neblokuos derybų dėl narystės pradžios.

"Tačiau prieš tapdama nare ji turės įvykdyti savo įsipareigojimus Britanijai ir Nyderlandams", - sakė jis žurnalistams atvykęs į susitikimą.

Siekdama narystės ES Islandijos valdžia taip pat turės imtis priemonių prieštaringai vertinamai banginių medžioklės pramonei, kurią draudžia ES nuostatos, uždaryti.

Leidimas ES flotilei naudotis Islandijos žūklės vandenimis yra dar vienas klausimas, kuris gali strigti laukiančiose derybose dėl 2006 m. liepą pateikto Islandijos prašymo priimti ją į ES ir euro zoną.

Tačiau problemų galima laukti ne tik iš būsimų Reikjaviko partnerių.

Praėjusią savaitę atliktos visuomenės apklausos rezultatai rodo, kad didžioji dalis Islandijos gyventojų norėtų, kad vyriausybė atsiimtų savo narystės prašymą. Norėdama tapti visaverte ES klubo nare Islandija privalės surengti nacionalinį referendumą šiuo klausimu.

Maža to, kovo mėnesį surengtame referendume dauguma Islandijos gyventojų pasisakė prieš tai, kad Didžiajai Britanijai ir Nyderlandams būtų kompensuoti milijardiniai nuostoliai, kuriuos jie patyrė žlugus internetiniam bankui "Icesave".

Tik prie pasaulinė finansų krizė, smogusi Islandijos bankams, nuvertėjusi nacionalinė valiuta ir Tarptautinio valiutos fondo paskola privertė ilgai prie ES slenksčio trypčiojusią Islandiją pateikti narystės prašymą.

Tačiau dabartinės ES narės Islandiją laiko tinkama partnere, ir norėtų matyti ją savo draugijoje, kai tik šiai pavyks įveikti anksčiau minėtas kliūtis.

Šiuo metu derybas dėl narystės Europos Sąjungoje veda trys šalys: Turkija, Kroatija ir Makedonija. Nors visos jos prašymus pateikė anksčiau, tačiau politikos apžvalgininkai mano, kad Islandija gali jas aplenkti ir pirmoji užbaigti derybas.

Būdama NATO narė Islandija atitinka bendrus narystės kriterijus, todėl Reikjavikas turi vilties prie ES bloko prisijungti jau 2012 metais, jeigu tam bus pritarta referendume.

Be to, Islandija priklauso Šengeno erdvei ir Europos ekonominei erdvei ir yra gerai integruota į Europos vientisą rinką.


Šiame straipsnyje: IslandijaES

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių