Islamofobijos didėjimas naudingas „al Qaedai“

Protestai prieš planuojamą mečetės statybą Niujorke ir grasinimai sudeginti Korną iš tiesų parankūs tarptautiniam teroristų tinklui "al Qaeda" ir jo vadovui Osamai bin Ladenui, puikiai mokantiems pasinaudoti islamofobijos korta, sako ekspertai.

"Islamofobijos pakilimas Vakaruose yra deguonis, palaikantis "al Qaeda", - Londono ekonomikos ir politologijos mokyklos Artimųjų Rytų politikos ir tarptautinių santykių profesorius Fawazas Gergesas sakė naujienų agentūrai AFP.

"Dabartiniai įvykiai Jungtinėse Valstijose tiesiogiai parankūs Osamai bin Ladenui, - pridūrė jis. - Visa "karo su teroru" koncepcija aprūpino "al Qaeda" teologiniais ir ideologiniais degalais, kad įtikintų daug žmonių musulmonų pasaulyje ir jiems pasakytų: "Pažvelkite - mes esame islamo avangardas, o Vakarai kariauja prieš tikinčiuosius".

"Jų strategija - sukurstyti civilizacijų priešpriešą", - aiškino profesorius.
F.Gergesas argumentuoja, kad Vakarų šalys "prieš savo valią stumiamos į konfrontaciją, kuri neegzistuoja. Tai spąstai".

Šis mokslininkas ir Prancūzijos elitinės socialinių studijų mokyklos EHESS tyrėjas Dominique'as Thomas mano, jog nepaprastai svarbu suvokti, kad "al Qaeda" naudojasi savo radikaliąja islamo interpretacija tik siekdama išpopuliarinti savo planus ir politinius tikslus.

"Jie sako: "Vakarai okupuoja mūsų žemę; jie drasko mūsų teritorijas jau mažiausiai 80 metų pagal (1916 metų) Sykeso-Picot susitarimą - tai netiesioginis ir tiesioginis kolonializmas. Jie grobia mūsų turtą, skverbiasi į mūsų šalis, žudo mūsų moteris ir vaikus", - ekstremistų požiūrį aiškino D.Thomasas.

Tačiau jis pridūrė: "Tai vadinama politika. Islamas čia niekuo dėtas".

Mokslininko paminėtas slaptas Sykeso-Picot susitarimas Pirmojo pasaulinio karo metais buvo sudarytas tarp Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos. Pagal jį abi šalys susitarė pasidalyti įtakos zonomis Vakarų Azijoje po numatomo Osmanų imperijos žlugimo.

F.Gergesas ir D.Thomasas argumentuoja, kad prieš islamo kultūros centro statybą netoli rugsėjo 11-osios atakų epicentro Niujorke protestuojantys žmonės 2001 metais teroro išpuolius Jungtinėse Valstijose įvykdžiusius mirtininkus laiko eiliniais musulmonais ir nekvestionuoja jų veiksmų motyvų.

Šis nesugebėjimas įžvelgti tikrųjų ekstremistų paskatų tampa vandeniu, sukančiu "al Qaeda" girnas, pabrėžia tyrėjai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių