Iškilmės, kurių neignoruos tik V. Putinas

  • Teksto dydis:

Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) ateinančią savaitę nevyks į Kiniją, kurios valdžia ruošiasi surengti didžiulį karinį paradą minint Tokijo pralaimėjimo Antrajame pasauliniame kare 70-ąsias metines, pirmadienį pranešė vyriausybė.

Sh.Abe nusprendė atidėti tą vizitą „atsižvelgdamas į padėtį parlamente“, sakė vyriausybės vyriausiasis atstovas Yoshihide Suga (Jošihidė Suga). Premjeras pastaruoju metu išprovokavo didelį deputatų nepasitenkinimą savo planais išplėsti šalies kariuomenės vaidmenį.

Tačiau vietos žiniasklaida nurodė, kad Japonijos vyriausybė labiau susirūpinusi dėl didžiulio antijaponiško pobūdžio parado Pekino centre ir kitų renginių, skirtų Tokijo kapituliacijai per Antrąjį pasaulinį karą paminėti.

Sh.Abe anksčiau sakė norintis susitikti su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) rugsėjo pradžioje, bet tų derybų data nebuvo patvirtinta.

„Tikimės toliau dirbti, plėtodami ryšius tarp abiejų šalių, kurdami galimybes lyderiams rengti derybas tarptautinėse konferencijose ir kituose renginiuose“, – Y.Suga sakė žurnalistams.

Šis pranešimas patvirtina, kad Sh.Abe nedalyvaus Kinijoje rugsėjo 3-ąją vyksiančiose iškilmėse, minint konflikto, kurį Pekinas vadina Kinijos liaudies pasipriešinimo prieš Japonijos agresiją ir pasauliniu antifašistiniu karu, pabaigą.

Japonija buvo okupavusi dalį Kinijos teritorijos nuo praeito amžiaus 4-o dešimtmečio iki Antrojo pasaulinio karo pabaigos, o Pekinas pabrėžia, kad milijonai žmonių žuvo, Japonijos imperatoriškosios armijos kariams veržiantis per Aziją.

Xi Jinpingas gegužę dalyvavo panašiame parade Maskvoje, minint pergalės prieš nacistinę Vokietiją metines. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas taip pat planuoja surengti atsakomąjį vizitą ir dalyvauti iškilmėse Pekine.

Kol kas V.Putinas yra vienintelis iš galingųjų šalių lyderių, pažadėjęs vykti į tuos renginius, o dauguma Vakarų ir jas palaikančių šalių, įskaitant Jungtines Valstijas, tas iškilmes ignoruoja, susirūpinusios dėl vis labiau kategoriškų Pekino veiksmų savo regione.

Pietų Korėjos pareigūnai praeitą savaitę sakė, kad prezidentė Park Geun-hye (Pak Gjunhė) vyks į atminimo renginius, bet dar nepriimtas galutinis sprendimas, ar ji bus tarp stebėsiančių paradą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių