„Iskander“ neramina ir lenkus, ir rusus

Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo pažadai Kaliningrado srityje dislokuoti taktines raketas „Iskander“ gali būti aptariami ir ES atstovų bei D.Medvedevo susitikime šį penktadienį. Rusijos vadovo žodžiai sukėlė nerimą ne tik Lenkijoje, bet ir pačiame Kaliningrade.

Kalbėsis penktadienį

Susirūpinimą dėl Rusijos prezidento žodžių reiškia ne tik Varšuva ir Vilnius, bet ir Europos Komisija, pranešė LTV naujienų tarnyba.

Antradienį „Interfax“ kalbintas aukštas ES pareigūnas nurodė „esąs tikras“, jog dėl „Iskander“ bus kalbamasi penktadienio susitikime, kuriame dalyvaus D.Medvedevas ir ES lyderiai.

Pasak šaltinio, jis šio klausimo aptarimo tikisi, nes šiuo metu ES pirmininkaujanti Prancūzija dėl to jau paskelbė pareiškimą – Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy išreiškė susirūpinimą.

Baiminasi ir lenkai, ir kaliningradiečiai

Pačioje Kaliningrado srityje gyventojų nuomonės, ar raketos pavers ją saugesne, skiriasi, tačiau išskėstomis rankomis raketų nelaukiama. „Gynybai būtina. Jei pasienyje raketų nebus, nėra ko kalbėti apie šalies gynybą“, – svarstė kalbintas vaikinas.

„Tai tiesiog būtina, nes pasaulyje tokia padėtis, kad mūsų valstybė turi kaip nors gintis“, – pritarė kita kaliningradietė.

Bet kiti pašnekovai turėjo priešingą nuomonę. „Čia gyvenu nuo 1947-ųjų, ir niekas mūsų nepuolė. Manau, bus pavojinga. Jei raketų pajėgos stovės, mūsų kartos nuomone, pirmąjį smūgį priimsime mes“, – sakė Kaliningrade gyvenantis vyras.
„Nereikia mums šių įrenginių. Mes ir taip aplink izoliuoti. Tai bus pirmasis smūgis mūsų sričiai“, – aiškino kita kaliningradietė.

Lenkijoje „Iskander“ žmonės vertina kaip „realią grėsmę“. „Žinoma, pažiūrėjus, kas Rusijoje vyksta, kaip Rusija elgiasi, manau, kad tik neatsakingi žmonės galėtų nebijoti. Tikrai manau, kad grėsmės realios“, – tvirtino jaunas vyras.

„Grasinimai Lenkijai tiesiog nesibaigia. Tai tik kartojimas to, kas jau pasakyta“ – pritarė kita pašnekovė.

„Lenkija seniai potencialus taikinys Rusijos raketoms, todėl man jokio skirtumo“ – sakė pusamžis lenkas.

Lenkai - už amerikiečių bazę

D.Medvedevo žodžiai apie galimą raketų dislokavimą išsakyti tą dieną, kai JAV prezidento rinkimus laimėjo Barackas Obama, bet, anot ekspertų, jie nebūtinai gali priversti dvejojantį išrinktąjį prezidentą atsisakyti dabartinės administracijos planų.
B.Obama esą kaip tik gali norėti paneigti varžovo kaltinimus nepatyrimu ir ryžto stoka, todėl su grasinimais nesitaikstys.

„The Financial Times“ rašo, jog toks D.Medvedevo grasinimas politikui, kurį pasaulis vertina kaip tik dėl diplomatijos pažadų, tik rodo, kaip izoliuotas Kremlius nesuvokia B.Obamos pergalės esmės.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis sako tikįs, kad B.Obama neatšauks planų, kai bus įtikintas, kad priešraketinės gynybos sistema nenukreipta prieš Rusiją ir veiksminga.

Lenkijos vyriausybė sako, kad Maskvos grasinimai tik rodo, kad sprendimas įsileisti amerikiečių bazę buvo teisingas.


Šiame straipsnyje: IskanderKaliningradasMedvedevas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių