Įsigaliojo ES direktyva dėl kovos su pinigų plovimu, mokesčių vengimu

  • Teksto dydis:

Pirmadienį įsigaliojo Ketvirtoji kovos su pinigų plovimu direktyva. Ja sugriežtinamos esamos taisyklės ir sudaromos sąlygos su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu kovoti veiksmingiau.

Be to, ja didinamas skaidrumas, kad būtų galima užkirsti kelią mokesčių vengimui. Direktyva įsigalioja tuo metu, kai jau yra gerokai pasistūmėjusios į priekį diskusijos su Europos Parlamentu ir Taryba dėl papildomų priemonių, kuriomis direktyva sugriežtinama dar labiau, nurodoma Europos Komisijos pranešime spaudai.

Komisija taip pat paskelbė ataskaitą, padėsiančią valstybių narių valdžios institucijoms veiksmingiau mažinti pinigų plovimo riziką praktikoje. Kaip reikalaujama naujojoje direktyvoje, Komisija įvertino su įvairiais sektoriais ir finansiniais produktais susijusią pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo riziką. Šiandien paskelbtoje ataskaitoje nurodomos sritys, kuriose tokia rizika didžiausia, ir nusikaltėlių dažniausiai naudojami neteisėtų pinigų plovimo būdai.

„Išplauti pinigai nusikaltimams, terorizmui ir mokesčių vengimui yra kaip deguonis. Turime padaryti, ką galime, kad nutrauktume jo tiekimą. Šiandienos griežtesnės taisyklės yra didžiulis žingsnis į priekį, tačiau dabar turime greitai susitarti dėl tolesnio jų tobulinimo, Komisijos pasiūlyto praeitų metų liepos“, – sakė pirmasis Komisijos pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas).

„Teroristai ir nusikaltėliai vis dar randa būdų, kaip finansuoti savo veiklą ir išplauti neteisėtai gautus pinigus, kad jie vėl grįžtų į apyvartą. Šiandienos taisyklės labai padės šalinti spragas. Raginu visas valstybes nares nedelsiant jas įgyvendinti, nes jei vienoje šalyje bus taikomi žemesni standartai, bus sunkiau kovoti su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu visoje ES. Taip pat raginu greitai susitarti dėl tolesnių pakeitimų, kuriuos Komisija pasiūlė po Panamos dokumentų skandalo siekdama didesnio tikrosios nuosavybės skaidrumo“, – pridūrė už teisingumą, vartotojų reikalus ir lyčių lygybę atsakinga Komisijos narė Vera Jourova.

Esamų taisyklių sugriežtinimas

Ketvirtąja kovos su pinigų plovimu direktyva sugriežtinamos esamos taisyklės. Ja daromi tokie pakeitimai:

bankai, teisininkai ir apskaitininkai griežčiau įpareigojami atlikti rizikos vertinimą; nustatomi aiškūs skaidrumo reikalavimai, taikomi bendrovių tikrajai nuosavybei. Ši informacija bus laikoma centriniame registre, pavyzdžiui, komerciniame registre, su ja susipažinti galės nacionalinės valdžios institucijos ir įpareigotieji subjektai; įvairių valstybių narių finansinės žvalgybos padaliniams sudaromos geresnės sąlygos bendradarbiauti ir keistis informacija, kad galėtų pamatyti ir stebėti įtartinus pinigų pervedimus ir būtų pajėgūs užkirsti kelią nusikaltimams arba teroristinei veiklai ir nustatyti tokios veikos atvejus; nustatoma nuosekli politika ES nepriklausančių šalių, kuriose nėra taikoma tinkamų kovos su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu taisyklių, atžvilgiu; kompetentingoms institucijoms suteikiama daugiau įgaliojimų skirti sankcijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių