Išėjus JAV kariams irakiečius sukaustė baimė

Misija atlikta – šių žodžių nebus prezidento Baracko Obamos kalboje, skirtoje simbolinei JAV kovinių operacijų Irake pabaigai.

Klaidos nekartos

Antradienį 20 val. vietos (trečiadienį 3 val. Lietuvos) laiku prezidentas iš Baltųjų rūmų Ovaliojo kabineto kreipsis į Amerikos žmones, o jo kalbą tiesiogiai transliuos televizija. Tai įvyks praėjus septyneriems metams po invazijos, kuriai jis nepritarė, ir tokiu metu, kai karo nualinta šalis tebestovi prie politinės suirutės krašto.

Dabartinė JAV administracija nenori kartoti pirmtakų klaidų. Daugelis iki šiol gerai prisimena, kaip 2003 m. gegužės 1 d. tuometinis šalies vadovas George‘as W.Bushas naikintuvu atskrido į lėktuvnešį „Abraham Lincoln“, ir prezidentui sakant pergalingą kalbą jam už nugaros puikavosi užrašas: „Misija atlikta.“ Netrukus Iraką užliejo smurto banga, o šis įvykis tapo vienos didžiausių JAV nesėkmių simbiliu.

„Dabar neišgirsite iš mūsų šių žodžių, – pranešė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Robertas Gibbsas. – Be abejo, ši diena ženklina mūsų misijos pasikeitimą. Tai yra posūkio taškas, kurį mes pasiekėme išvesdami savo pajėgas iš Irako.“

Bet, pasak R.Gibbso, tai nereiškia, kad jau rytoj smurtas Irake liausis.

Irakiečiai būgštauja

Amerikiečių pajėgos Irake sumažintos ir šiuo metu nesiekia simbolinės 50 tūkst. karių kontingento ribos. Nuo pirmadienio šių karių misija – patarti Irako armijai ir ją remti.

Irako pareigūnai, būgštaujantys dėl smarkiai išaugusio išpuolių skaičiaus ir penkis mėnesius trunkančios politinės aklavietės, dėl kurios vis dar nesuformuota nauja vyriausybė, išreiškė nerimą, kad per daug skubama išvesti amerikiečių pajėgas.

Vien praėjusią savaitę per virtinę koordinuotų automobilių sprogdinimų dešimtyje šalies miestų ir miestelių žuvo 53 žmonės ir šimtai buvo sužeisti. Išpuolių Irake pagausėjo musulmonams pradėjus maldų, susilaikymo ir pasninko mėnesį Ramadaną.

Šįkart šventės nebus

Praėjusiais metais irakiečiai apimti euforijos sveikino JAV karių pasitraukimą iš Irako miestų į savo bazes. Danguje sproginėjo fejerverkai, kaukė automobilių sirenos, vyrai šoko iš laimės. Gyventojai džiaugėsi, kad nebematys okupantų, nors jie buvo likę netoliese, pasirengę įsikišti bet kurią akimirką.

Bet šiomis dienomis niekas šokių nelaukia. Irako miestai atrodo ištuštėję, bet ne vien dėl 50 laipsnių Celsijaus karščių, kurie verčia žmones sėdėti namuose. Jie bijo, kad amerikiečiams išėjus prasidės pilietinis karas.

„Jie neturėtų išeiti. Padėtis yra nestabili“, – sakė 55 metų krautuvininkas Mohammedas Ali Mohammedas, Bagdade prekiaujantis daržovėmis ir konservais. Anot vyro, Irako politikai yra nekompetentingi, o padėtis gatvėse labai pavojinga.

Su juo sutinka ir 19-metis studentas Zeinabas Ali: „Mes tikėjomės, kad JAV padės mums užbaigti politinį chaosą, o jie pateikė staigmeną iš išvedė pajėgas.“

Netgi aršiausi JAV priešai dabar priversti galvoti kitaip. Abu Mujahidas 2004 m. neteko kojos kovoje prieš okupantus Faludžoje. Jo galvoje liko įsmigusių šrapnelio skeveldrų.

„Taip, mes kovojome prieš juos iki mirties ir svajojome apie dieną, kai jie išeis iš Irako. Tačiau dabar jų pasitraukimas nesiderina su Irako interesais“, – sakė vyras.

Kas paliko saugumo skylė?

Politiniame lygmenyje irgi auga abejonės, ar Irakas pajėgs išgyventi pats.

„Trauktis būtent dabar yra labai pavojinga“, – teigė politikos konsultantas Shaheras Ketabas, artimas pasaulietiškai koalicijai „Al-Iraqiya“. Pastaruoju metu jis dažnai susitinka su viceprezidentu Tariqu al-Hashimi ir diskutuoja apie naujos vyriausybės formavimo. Procesas nejuda į priekį, nors po rinkimų praėjo jau beveik pusmetis.

Politinis vakuumas – štai kas kelia baimę irakiečiams. Pastarųjų metų patirtis rodo, kad ten, kur nėra stiprios valstybės rankos, pradeda karaliauti chaosas.

„JAV palieka po savęs saugumo skylę“, – tvirtino Sh.Ketabas. Jis nesutinka, kad šią skylė sukūrė jo klientai – politikai, nepajėgiantys rasti kompromiso ir sukurti koaliciją.

Priekaištai Vašingtonui

Kurdų parlamentaras Mahmoudas Othmanas dėl politinės aklavietės kaltina dvi pagrindines partijas.

„Jie išdavė savo rinkėjus“, – sakė politikas. Jo manymu, pasiekti kompromisą trukdo įtarimai, likę irakiečių galvose dar nuo diktatoriaus Saddamo Husseino laikų.

„Nė vienas politikas nenori eiti į opoziciją, – paaiškino M.Othmanas. – Arabų pasaulyje vyriausybės politiniai oponentai paprastai atsiduria kalėjimuose. Šios baimės atsikratyti labai sunku.“

Bet parlamentaras neabejoja, kad dalį atsakomybės dėl susiklosčiusios padėties turėtų prisiimti ir Vašingtonas. Politiko manymu, JAV privalėjo geriau apmokyti Irako policininkus ir karius.

„Juk tai patys amerikiečiai įvėlė mus į šitą betvarkę. Nepamirškime, kad Irake nebuvo „Al-Qaedos“, kai šalį valdė Saddamas. Todėl amerikiečiai dabar privalo išmokyti irakiečius spręsti problemas, kurias jie palieka išeidami“, – tvirtino M.Othmanas.


Šiame straipsnyje: JAV ir Irakas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių