Irano branduolinės programos vadovu paskirtas pragmatiškasis A.A.Salehi

  • Teksto dydis:

Irano prezidentas Hassanas Rowhani (Hasanas Rouhanis) penktadienį paskyrė kadenciją baigiantį užsienio reikalų ministrą Ali Akbarą Salehi (Alį Akbarą Salehį) vadovauti Atominės energetikos organizacijai, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Tokiu būdu Teherano branduolinės programos vairą, priklausantį vienam griežtosios linijos šalininkui, perims pragmatiškų pažiūrų veikėjas.

Gana nuosaikių pažiūrų H.Rowhani, buvo prisaikdintas prezidentu rugpjūčio 3-ąją ir pažadėjo gerinti Irano ryšius su išoriniu pasauliu, kai šiitiškai respublikai buvo paskelbta virtinė tarptautinių sankcijų dėl jos vykdomos prieštaringai vertinamos branduolinės programos.

A.A.Salehi paskyrimas yra dar vienas ženklas, kad H.Rowhani ketina laikytis lankstesnio požiūro ginče su Vakarų šalimis dėl Irano branduolinės veiklos negu jo pirmtakas Mahmoudas Ahmadinejadas (Mahmudas Ahmadinedžadas).

Vakarų šalys ir Izraelis teigia, kad Irano atominės energetikos programa iš tiesų tėra užslėptos pastangos įgyti galimybę pasigaminti branduolinių ginklų. Teheranas tai neigia ir tvirtina, jog siekia šių technologijų tik elektros energijos gamybai ir medicinos tyrimams.

Irano atominės energetikos organizacijos (AEOI) vadovas tiesiogiai nedalyvauja derybose dėl branduolinės programos su pasaulio galybėmis, bet jam pavaldūs Irano branduoliniai objektai.

Jis taip pat atstovauja Iranui per kasmet rugsėjį Vienoje vykstančius Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) susitikimus.

A.A.Salehi, kuris dirbo užsienio reikalų ministru M.Ahmadinejado administracijoje nuo 2011 metų iki praeito ketvirtadienio, kai parlamentas patvirtino jo pakeitimą, grįžta į savo ankstesnį darbą AEOI vadovo pareigose.

Jis pakeis Fereydouną Abbasi-Davani (Fereiduną Abasį-Davanį), kuris liko gyvas per pasikėsinimą jį nužudyti Teherane 2010 metais.

"Tai buvo dar vienas protingas paskyrimas. Salehi buvo geriausias iš Ahmadinejado ministrų - pragmatikas, suprantantis, kaip veikia pasaulis. Buvo protinga išlaikyti jį vienose ar kitose pareigose", - sakė Vašingtone įsikūrusio Tarptautinio strateginių studijų instituto atominių ginklų neplatinimo ir nusiginklavimo programos direktorius Markas Fitzpatrickas (Markas Ficpatrikas).

"Grąžindamas Salehi į jo ankstesnes pareigas, Rowhani nušalina į kompromisus nelinkusį Abbasi-Davani. Kadenciją baigiantis AEOI vadovas, likęs gyvas per pasikėsinimą, atrodė nesugebantis peržengti savo priešiškumo Vakarams", - pridūrė ekspertas.

Tuo tarpu naujas Aukščiausiosios nacionalinio saugumo tarybos vadovas, kuris tradiciškai tapdavo Irano branduolinės programos vyriausiuoju derybininku, dar nėra paskirtas.

Šis delsimas paskatino kai kuriuos Irano politikos ekspertų vertinimus, jog H.Rowhani gali perleisti branduolinės programos vyriausiojo derybininko postą Užsienio reikalų ministerijai, pasiunčiant dar stipresnį signalą, jog jis nori sklandesnės derybų eigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių