Iraniečiai islamo revoliucijos eitynėse smerkė D. Trumpo grasinimų retoriką

  • Teksto dydis:

Milijonai iraniečių penktadienį dalyvavo 1979 metų islamo revoliucijos metinėms skirtose eitynėse, kurias prezidentas pavadino atsaku naujajai JAV administracijai ir „grasinimų retorikos“ atmetimu.

Prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) kartu su dešimtimis tūkstančių žmonių dalyvavo revoliucijos metinėms skirtoje demonstracijoje Teherane – vienoje iš kelių dešimčių panašių eitynių visoje šalyje.

„Toks dalyvaujančiųjų skaičius yra atsakas į melagingus naujųjų valdovų Baltuosiuose rūmuose pareiškimus. Dalyvaudami šie žmonės sako pasauliui, kad su Irano žmonėmis reikia kalbėti pagarbiai“, – sakė H.Rouhani.

„Iraniečiai privers gailėtis tuos, kas šios tautos atžvilgiu naudoja grasinimų retoriką“, – pažymėjo šiitiškos respublikos prezidentas.

„Visi, grasinantys Irano vyriausybei ir ginkluotosioms pajėgoms, turėtų žinoti, kad mūsų tauta yra budri“, – pridūrė jis.

Nuo tada, kai praėjusį mėnesį buvo prisaikdintas JAV prezidentu, Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) griežtina retoriką Irano atžvilgiu ir yra įspėjęs Teheraną, kad šis „žaidžia su ugnimi“.

Praėjusią savaitę D.Trumpas paskelbė sankcijas šiitiškai respublikai už sausio 29 dieną jos įvykdytą balistinės raketos bandymą, o amerikiečių pareigūnai įspėjo, kad ateityje jų gali būti paskelbta ir daugiau.

Praėjusį savaitgalį naujasis Pentagono vadovas Jamesas Mattisas (Džeimsas Matisas) pareiškė, kad ši šalis yra didžiausia terorizmo rėmėja tarp pasaulio valstybių.

Tvyrant žiemiškam rūkui sostinės gatvėmis link centrinės Laisvės aikštės žygiavę demonstracijos dalyviai nešė plakatus su prieš JAV prezidentą nukreiptais šūkiais.

Grasinimai nebaugina

Viename iš plakatų buvo nupiešta karikatūra, vaizduojanti D.Trumpui smogiančią ranką, apjuostą Irano vėliava.

„Ačiū, pone Trumpai, kad parodėte tikrąjį Amerikos veidą“, – skelbė užrašas kitame plakate, atkartojantis Irano aukščiausiojo lyderio ajatolos Ali Khamenei (Alio Chamenėjaus) šią savaitę pasakytus žodžius.

„Iraniečiai nebijo grasinimų“, – buvo parašyta kitame plakate su D.Trumpo, Didžiosios Britanijos premjerės Theresos May (Teresos Mei) ir Izraelio vyriausybės vadovo Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) atvaizdais.

Irano režimas nepripažįsta Izraelio teisės egzistuoti, o Jungtines Valstijas ir Didžiąją Britaniją jis daug metų vadino „Didžiuoju Šėtonu“ bei „Mažuoju Šėtonu“.

Teherano retorika pastebimai sušvelnėjo po to, kai 2015 metų liepą šalis su didžiosiomis pasaulio valstybėmis, tarp jų JAV, pasirašė susitarimą dėl savo branduolinės programos.

Tačiau penktadienio eitynėse buvo matyti daugybė plakatų su tradiciniais šūkiais „Šalin Ameriką!“

D.Trumpas neslepia, jog nepritaria jo pirmtako Baracko Obamos (Barako Obamos) su Iranu pasirašytam susitarimui, pagal kurį šiitiška respublika sutiko apriboti savo branduolinę programą mainais į Vakarų taikytų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Vienoje savo „Twitter“ žinučių D.Trumpas rašė, kad iraniečiai „nevertina to, koks geras jiems buvo prezidentas B.Obama“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių