Irane prasidėjo šnipinėjimu kaltinimo „The Washington Post“ reporterio teismas

  • Teksto dydis:

Teherane antradienį prasidėjo uždaras teismo procesas, kuriame JAV dienraščio „The Washington Post“ korespondentas Jasonas Rezaianas (Džeisonas Rezajanas) kaltinamas šnipinėjimu, pranešė Irano naujienų agentūra ISNA.

J.Rezaiano žmona Yeganeh Salehi (Jeganė Salehi), kuri taip pat yra žurnalistė, pasirodė teisme kartu su vyru ir vienu žiniasklaidos fotografu, nurodė valstybinė naujienų agentūra IRNA.

39 metų J.Rezaianas, jau 10 mėnesių laikomas areštuotas Irane, yra kaltinamas „šnipinėjimu, bendradarbiavimu su priešiškomis vyriausybėmis, įslaptintos informacijos rinkimu ir propagandos prieš Islamo Respubliką platinimu“, sakė jo advokatė Leila Ahsan, pridūrusi, kad tie kaltinimai „neturi pateisinamo pagrindo“.

Pirmadienį paskelbtame „The Washington Post“ pranešime, smerkiančiame jo žurnalisto teismą, reiškiama viltis, kad Y.Salehi bus teisiama atskirai.

J.Rezaiano bylą nagrinėja Teherano revoliucinio teismo 15-asis skyrius, kuri paprastai svarsto politines arba su nacionaliniu saugumu susijusias bylas.

Irano ir JAV pilietybę turintis J.Rezaianas buvo suimtas pernai liepą, o šis politiškai opus incidentas įvyko tuo metu, kai Iranas ir galingosios šalys tęsė derybas dėl Teherano branduolinės programos. Žurnalistas buvo laikomas liūdnai pagarsėjusiame Evino kalėjime Teherane.

JAV ir „The Washington Post“ pareiškė, kad reporteriui iškelti kaltinimai yra absurdiški, ir paragino jį paleisti.

Teheranas nepripažįsta dvigubos pilietybės ir sako, kad ši byla yra Irano vidaus reikalas.

Y.Salehi buvo suimta kartu su vyru, bet vėliau paleista už užstatą. Trečias kaltinamasis, kurio vardas nebuvo paviešintas, buvo sulaikytas tą pačią dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių