Iranas žada laikytis branduolinės sutarties, net jeigu JAV iš jos pasitrauks

  • Teksto dydis:

Irano prezidentas Hassanas Rouhanis pirmadienį pareiškė, kad jo šalis laikysis branduolinės sutarties, net jeigu iš jos pasitrauks Jungtinės Valstijos, tačiau tik su sąlyga, kad susitarimo laikysis visos likusios jį pasirašiusios šalys.

„Arba kitos šalys, be Amerikos, užtikrins tai, ko mes norime iš branduolinės sutarties, arba taip nebus ir mes eisime savo keliu“, – sakoma H. Rouhani pareiškime, kuris skelbiamas prezidentūros svetainėje.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį turi paskelbti, ar Jungtinės Valstijos toliau laikysis 2015 metais pasirašytos sutarties, kuri panaikino tarptautines sankcijas Iranui mainais į šalies branduolinių ambicijų suvaržymą.

Kitos sutarties šalys – Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija ir Rusija – ragina D. Trumpą neatsisakyti šios sutarties.

Sekmadienį H. Rouhanis perspėjo, kad jei Jungtinės Valstijos pasitrauks iš Teherano ir pasaulio galybių susitarimo dėl iraniečių branduolinės programos, Vašingtonas pasigailės „kaip niekada anksčiau“. Tačiau prezidentas nepatikslino, koks bus Irano atsakas.

Pirmadienį H. Rouhanis pareiškė, kad Iranas „apgalvojo visus įmanomus scenarijus ir ėmėsi atitinkamų priemonių“.

„Jungtinės Valstijos bus iš esmės pralaimėjusios šiame reikale“, – kalbėjo H. Rouhanis.

D. Trumpas reikalauja, kad Europos valstybės „pataisytų“ dabartinę sutartį ir įvestų naujų saugiklių Irano raketų programai ir intervencijoms regione pažaboti, arba jis sugrąžins Iranui taikytas sankcijas. Sutartis turi būti pataisyta iki gegužės 12 dienos.

Ragina amerikiečius nežlugdyti sutarties

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas paragino Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentą nesitraukti iš sutarties su Iranu dėl jo branduolinių ambicijų, nors sutinka – sutartis nėra tobula.

Kartu su Prancūzija ir Vokietija Britanija stengiasi sutartį, kurią pasirašė ir Kinija su Rusija, pataisyti. Artėjant gegužės 12 d., galutiniam terminui, kai D. Trumpas turi paskelbti sprendimą, B. Johnsonas vieši Vašingtone, susitiko su valstybės sekretoriumi Mike`u Pompeo. B. Johnsonas priims viceprezidentas Mike`u Pence`u, susitikimas su D. Trumpu nenumatytas, bet britų diplomatijos vadovas bandė jį paveikti, dalyvaudamas televizijos „Fox News“ ryto laidoje, kurią mėgsta žiūrėti JAV prezidentas.

„Turime ištaisyti sutarties ydas. Didžiausia jų yra ta, kad Iranas gali toliau plėtoti sodrinimo programą, ir tai jam leis po 2025 m. turėti branduolinį ginklą, ir jokios sankcijos nesustabdys. Prezidentas buvo teisus, kai į tai atkreipė dėmesį. Turime tai ištaisyti, bet negalime su vandeniu išpilti iš vonelės ir kūdikio, nes jeigu tai padarysime, turime atsakyti į klausimą – o kas toliau. Kas, jei Iranas skubės pasigaminti branduolinį ginklą?“ – sakė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius B. Johnsonas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių