Iranas toliau plečia branduolinę programą

Iranas toliau plečia branduolinę programą, nepaisydamas griežtinamų sankcijų, ir trukdo Jungtinių Tautų inspektoriams atlikti stebėseną, sakoma naujausiame Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) pranešime.

Iranas iki šios dienos pagamino maždaug 2,8 tonos mažai prisodrinto urano, palyginti su buvusiomis 2,4 tonos gegužę, taip pat 22 kilogramus itin prisodrintos medžiagos, sakoma naujame pranešime.

Sodrinimo gamykloje Natanzo mieste buvo užfiksuoti keturi atvejai, kai nuo konteinerių su branduolinėmis medžiagomis buvo nuimtos TATENA apsauginės plombos, sakoma pranešime. Iranas teigia, kad taip įvyko atsitiktinai, o agentūra žada atlikti tyrimą.

"Tai blogai. Šios plombos būtinos, kad būtų galima kontroliuoti branduolines medžiagas. Jeigu jos nuplėštos, vadinasi, jokios kontrolės nėra, sakė šaltinis, susipažinęs su tyrimu.

Vašingtonas pavadino pranešimą "keliančiu nerimą", o Teheranas, kuris neigia Vakarų kaltinimus atominio ginklo kūrimu, sako, kad dokumentas pernelyg vienašališkas.
"Tai labai svarbus pranešimas, ir, atrodo, santykiai tarp šalių pateko į aklavietę", - sakė Mokslo ir tarptautinio saugumo instituto direktorius Davidas Albrightas.

Aštuonerius metus trunkantis susipriešinimas dėl Irano branduolinės programos gali išprovokuoti ginklavimosi varžybas regione ir sukelti rimtą konfliktą Artimuosiuose Rytuose.

JAV pažymi, jog naujas pranešimas rodo, kad Teheranas tebemėgina susikurti branduolinį arsenalą.

"Irano nenoras bendradarbiauti su TATENA kelia nerimą visiems, kam rūpi masinio naikinimo ginklų neplatinimo ir pasaulinio saugumo problema", - sakė Baltųjų rūmų atstovas Tommy Vitoras.

Irano ambasadorius Tarptautinės atominės energijos agentūroje Ali Asgharas Soltanieh pareiškė, kad naujas pranešimas, parengtas vadovaujant Yukiya Amano Jukijai Amano, "pakenkė agentūros techninei reputacijai" ir yra vienašališkas, palyginti su ankstesniais pranešimais, kurie buvo paskelbti vadovaujant ankstesniam direktoriui Mohamedui ElBaradei.

Jis pažymėjo, kad TATENA kruopščiai kontroliuoja visą Irano veiklą atominėje srityje, praneša naujienų agentūra "Mehr".

Praėjusį mėnesį buvęs aukštas TATENA darbuotojas pareiškė, kad Iranas turi pakankamai silpnai sodrinto Irano 1-2 atominėms bomboms sukurti, nors itin didelės prasmės pradėti gaminti bombas, turinti tokį mažą kiekį branduolinės žaliavos, jis nemato.

Teheranas birželį uždraudė įvažiuoti į šalį dviem agentūros inspektoriams, apkaltinęs juos melagingais pranešus, kad dingo kai kurios branduolinių tyrimų įrenginio dalys. 2006 metais Iranas neįsileido į branduolinius objektus aukšto JT atstovo, taip pat anksčiau paprieštaravo kai kurioms kandidatūroms, numatytoms inspektuoti objektus.

Diplomatas, susipažinęs su TATENA tyrimu Irane, sako, kad spaudimas inspektoriams didinamas, jiems darosi vis sudėtingiau dirbti, nors tiek, kiek jų yra šalyje, užtenka darbams atlikti.

Agentūra paragino Iraną "be reikalo nevilkinant" leisti inspektoriams patekti į branduolinius objektus.


Šiame straipsnyje: Iranasbranduolinė programa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių