Iranas: Teherane policija susirėmė su protestuotojais

Irano policija trečiadienį guminėmis lazdomis ir ašarinėmis dujomis vaikė Teherano centre susirinkusius opozicijos protestuotojus, o netoliese milžiniška minia surengė triukšmingą mitingą, minėdama islamistų studentų įsiveržimo į JAV ambasadą 30-ąsias metines.

Vaikė lazdomis ir guminėmis kulkomis

JAV prezidentas Barackas Obama taip pat paminėjo šiuos įvykius, dėl kurių tarp Vašingtono ir Teherano įsižiebė tris dešimtmečius trukęs priešiškumas. Jis paragino šiitišką respubliką priimti sprendimus, kurie nutrauktų jos tarptautinę izoliaciją.

Pasak liudininkų, Teherano centrinėje Hafti Tiro aikštėje užvirė audringi susirėmimai, kai guminėmis lazdomis ir ašarinėmis dujomis ginkluota riaušių policija pradėjo vaikyti kelis šimtus protestą surengusių opozicijos šalininkų.

"Mirtis diktatoriui!"

Protestuotojai skandavo "Mirtis diktatoriui", o jiems atsisakius išsiskirstyti policija dešimtis jų sumušė ir suėmė. Tuo pačiu metu Hafti Tiro aikštėje susirinkusi vyriausybės šalininkų grupė skandavo "Mirtis Amerikai".

Opozicijos tinklalapis mowzcamp.com pranešė, kad tarp protestuotojų buvo vienas iš pagrindinių opozicijos lyderių Mehdi Karroubi. Tačiau politikas greitai pasitraukė iš aikštės, kai jį ir jo bendražygius užpuolė griežtosios linijos šalininkai.

Šis pranešimas kol kas nebuvo patvirtintas.

Toliau nuo Hafti Tiro aikštės opozicijos šalininkai, kurių iš viso buvo keli tūkstančiai, rinkosi būriavosi nedidelėmis grupėmis daugelyje gatvių ir skersgatvių, sakė liudininkai.

Šlovino opozicijos lyderį

Protestuotojai, daugiausiai jaunimas, surengdavo trumpas demonstracijas, kuriose skanduodavo "Mirtis diktatoriui" ir pagrindinį opozicijos lyderį Mirą Hosseiną Moussavi šlovinančius šūkius. Įsikišus policijai jie išsiskirstydavo ir greitai susirinkdavo kitoje vietoje.

Liudininkai pasakojo, kad visame mieste vyko savotiškas "katės ir pelės" žaidimas tarp motociklais važinėjančių policininkų ir jaunų protestuotojų.

Pasak Irano valstybinės naujienų agentūros IRNA, demonstrantai padeginėjo šiukšlių konteinerius ir išdaužė vieno autobuso langus. Pranešime nurodoma, kad per susirėmimus į ligoninę buvo išvežti du sužeisti policininkai.

Opozicijos šalininkai Teherane nuo birželio bet kokie proga rengia protestus, ginčydami Irano prezidento Mahmoudo Ahmadinejado perrinkimą per rinkimus, kuriose, anot jų, buvo masiškai klastojami balsai.

Susirinkimas prie "šnipų gūžtos"

Anksti rytą tūkstančiai iraniečių susirinko prie buvusio JAV ambasados komplekso, praminto "šnipų gūžta". Protestuotojai skandavo "Mirtis Amerikai" ir "Mirtis Izraeliui".

Pasak liudininkų, prie minios dėjosi vis nauji žmonės, ateinantys pėsčiomis arba atvažiuojantys autobusais.

Teherane trečiadienį buvo prisimenamas 1979 metų lapkričio 4 dieną įvykęs incidentas, kuris tapo vienu iš šiitiškos respublikos režimo kertinių akmenų. Praėjus vos keliems mėnesiams nuo Islamo revoliucijos, per kurią buvo nuverstas JAV remtas šachas, radikalūs islamistai studentai įsiveržė į JAV ambasadą ir ją užėmė.

Studentai 444 dienas laikė paimtus įkaitais 52 JAV diplomatus, reaguodami į Vašingtono atsisakymą išduoti Iranui nuverstą šachą Mohammadą Rezą Pahlavi.

Po šio incidento JAV ir Teherano diplomatiniai ryšiai nutrūko ir iki šiol oficialiai nėra atnaujinti.

Paragino Iraną žvelgti į ateitį

B.Obama savo pranešime paragino Iraną žvelgti į ateitį, o ne į praeitį.

"30 metų klausėmės, prieš ką yra nusistačiusi Irano vyriausybė. Dabar kyla klausimas, už kokią ateitį ji pasisako? - klausė jis. - Irano vyriausybei laikas nuspręsti, ar ji nori sutelkti dėmesį į praeitį, ar priims sprendimus, kurie atvers duris didesnėms (šios šalies) žmonių galimybėms, klestėjimui ir teisingumui."

JAV vairą perėmus B.Obamai, Vašingtonas mėgino ištiesti ranką Teheranui, tačiau Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei sakė, kad jo šalis vis tiek nepasitiki Jungtinėmis Valstijomis.

"Kai jų veiduose spindi šypsenos, už nugaros jie slepia durklą", - dvasininkas pareiškė antradienį.


Šiame straipsnyje: IranasTeheranassusirėmimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių