Iranas iš Rusijos gaus paskutinę urano siuntą

  • Teksto dydis:

Iranas gaus iš Rusijos paskutinę dalį iš 149 tonų urano siuntos, įsigytos iš Rusijos pagal susitarimą su galingosiomis šalimis dėl Teherano branduolinės programos, pirmadienį paskelbė šiitiška respublika.

„Pirmoji siunta sausio 26 dieną buvo atskraidinta lėktuvu, o paskutinioji atkeliaus rytoj, antradienį“, – naujienų agentūra „Fars“ citavo Irano atominės energetikos organizacijos vadovą Ali Akbarą Salehi (Ali Akbarą Salehį).

Pagal 2015 liepą su pasaulio galybėmis sudarytą susitarimą Iranas turi teisę sodrinti uraną iki 3,5 proc. ir parduoti jį kitoms šalims, plėtodamas savo civilinę branduolinę programą.

Branduoliniams ginklams naudojamas uranas turi būti prisodrintas bent iki maždaug 80 procentų.

Kai buvo susitarta dėl naujausio pirkimo, suderinto su Jungtinėmis Valstijomis ir kitomis penkiomis sutartį pasirašiusiomis šalimis, A.A.Salehi sakė, kad nuo branduolinės sutarties įsigaliojimo 2016 metų sausį Iranas importavo 359 tonas urano oksido koncentrato, dar žinomo kaip geltonoji masė (yellowcake).

Pagal šią sutartį Iranas turi teisę eksploatuoti apie 5 tūkst. sodrinimo centrifugų „IR-1“. Teheranas taip pat atlieka bandymus su pažangesniais modeliais, galinčiais pagaminti daugiau prisodrinto urano, bet šią programą griežtai prižiūri Jungtinių Tautų atominės energetikos agentūra.

Praeitais metais Irano pareigūnai pranešė sėkmingai išbandę naujausios kartos centrifugą IR-8 centrifuga, kurios našumas apie 20 kartų didesnis negu IR-1.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kiek reikės tiek ir gaus ir nesutrukdys nei velnes putleris

Anonimas

Anonimas portretas
kiek reikės tiek ir gaus ir nesutrukdys nei velnes,nei amerika,nei bestija su visu tvartuku
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių