Iranas nesutinka nutraukti savo raketų programos

  • Teksto dydis:

Iranas šeštadienį pažadėjo nenutraukti savo raketų programos ir pasmerkė naujas JAV sankcijas; Teherano įtampa su Vakarais išaugo šiems dar labiau sugriežtinus savo toną Islamo Respublikos atžvilgiu.

Po naujausio incidentą Persijos įlankoje Teheranas ir Vašingtonas apkaltino vienas kitą, kad jų karinio laivyno pajėgos pavojingai ir provokuojamai manevravo, o JAV sraigtasparnis buvo priverstas paleisti įspėjamųjų raketų.

JAV karinis jūrų laivynas nurodė paleidęs kelias raketas, nes Irano Revoliucinės gvardijos laivai dideliu greičiu artinosi prie amerikiečių pajėgų, bet nereagavo į amerikiečių bandymus užmegzti ryšį. Tuo tarpu Iranas tokius kaltinimus paneigė ir sakė, kad neprovokavo tokio JAV pajėgų poelgio.

„16 val. vietos (14 val. 30 min. Lietuvos) laiku penktadienį sunkusis lėktuvnešis „USS Nimitz“ ir jį lydintis karo laivas, stebimas Gvardijos fregatų, netoli Resalato naftos ir dujų platformos pakėlė sraigtasparnį ir artinosi prie pajėgų laivų“, – pranešė Irano sukarintos pajėgos.

„Amerikiečiai provokaciniu ir neprofesionaliu būdu išsiuntė perspėjimo žinutę fregatoms ir leido įspėjamąsias raketas“, – teigė Iranas. Gvardija „ignoravo neįprastą JAV laivų veiklą ir tęsė savo misiją“, sakoma pranešime.

JAV karinis jūrų laivynas savo ruožtu nurodė, kad patruliuojant jo laivams amerikiečių sraigtasparnis „pastebėjo kelis Islamo revoliucinės gvardijos karinius laivus, dideliu greičiu besiartinančius JAV pajėgų link“.

„JAV karinio laivyno pajėgos pabandė užmegzti ryšį, bet iš Irano laivų negauta jokio atsakymo. Netrukus po to, JAV sraigtasparnis, laikydamasis saugaus atstumo, paleido kelias signalines raketas, tada Irano laivai nustojo artintis“, – teigiama amerikiečių pranešime.

Pastarasis incidentas  vyko panašiomis aplinkybėmis kaip antradienį, kai JAV karinio jūrų laivyno laivas paleido kelis įspėjamuosius šūvius Islamo revoliucinės gvardijos laivo link. Abi pusės dėl šio įvykio kaltina viena kitą.

Pastaraisiais mėnesiais Persijos įlankoje būta nemažai incidentų, kai JAV ir Irano laivai priartėdavo vienas prie kito pavojingu atstumu.

„Nepriimtinos“ sankcijos

Teheranas Iranas šeštadienį pasmerkė naujas sankcijas, kurias JAV Kongresas priėmė dėl Irano raketų programos ir kurias prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) dar turi pasirašyti, ir pažadėjo šią savo programą tęsti.

„Visomis galiomis tęsime savo raketų programą“, – valstybiniam transliuotojui IRIB sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Bahramas Ghasemi (Bahramas Gasemis).

„JAV veiksmus laikome priešiškais, smerktinais ir nepriimtinais, ir galiausiai tai yra pastanga susilpninti susitarimą dėl branduolinės (programos)“, – pridūrė B.Ghasemi, paminėdamas 2015 metų susitarimą su JAV ir kitomis pasaulio galiomis dėl kai kurių sankcijų Teheranui panaikinimo.

„Karinė ir raketų sritys ... yra mūsų vidaus politika ir kiti neturi teisės kištis ar jų komentuoti. Pasiliekame teisę atsakyti ir imtis adekvataus atsako į JAV veiksmus“, – sakė B.Ghasemi.

Įstatymo projektą dėl sankcijų Iranui, Rusijai ir Šiaurės Korėjai JAV Senatas priėmė ketvirtadienį, praėjus dviem dienoms nuo patvirtinimo Atstovų Rūmuose.

Penktadienį – kitą dieną po Teherano bandymo paleisti palydovą iškeliančią raketą, – Vašingtonas atskirai įvedė naujas sankcijas dėl Irano raketų programos.

Iranas ketvirtadienį ajatolos Ruhollah Khomeini (Ruholos Chomeinio) kosminiame centre rytinėje Semnano provincijoje sėkmingai išbandė palydovą galinčią iškelti raketą.

Irako valstybinė televizija pranešė, kad „Simorgh“ (Simorgas) raketa gali iškelti 250 kilogramų palydovą iki 500 kilometrų aukščio. Simorgas yra iraniečių mitologinis paukštis.


Šiame straipsnyje: IranasraketaJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

choasos komunistuuuu

choasos komunistuuuu portretas
Parodyti pasaulio antikomunistuxxx karos kruvos,nes skriaudes sumažines atlygintus pabloges....

politologas

politologas portretas
Iranas bus pirma salis, kuriai Trump spirs i su__e. bus pavyzdys korejos jaunikliui. baisu, kai matai, kad indai su pakistanieciais ir indai su kinieciais turi nesusipratimu... saudus lupa sukileliai is jemeno (irano deka)... sukileliai uzima karines bazes ir saudai sprunka, arba veza uzmustus sunkvezimiais... sitie bando apsaudyti sv. meka... ir vis muslikai...

na va

na va portretas
Š.Korėja visiems parodė pavyzdį, kad turint atominį ginkjlą galima atgrasyti net JAV, kuri tenais praleido šansą užmėtyti bombomis, tai yra sunaikinti valstybę, kaip pvz. Iraką, taigi dabar visi stengsis įsigyti tokius ginklus, o JAV praras dominavimą pasaulyje
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių